Полша няма да доставя смъртоносни оръжия на Украйна

Полша няма да доставя смъртоносни оръжия на Украйна

Полският министър на отбраната Томаш Шемоняк заяви, че Полша няма да изпраща смъртоносни оръжия на Украйна, но добави, че Западът не е особено оптимистично настроен за изхода от мирните преговори поради "ниската надеждност" на Русия, предаде Асошиейтед прес.

За утре в Минск е предвидена среща на върха за решаване на украинската криза с участието на лидерите на Украйна, Русия, Германия и Франция.

Шемоняк заяви по полското Радио 1, че първата стъпка трябва да е прекратяване на огъня, "а след това можем да говорим".

В интервюта за полски медии Шемоняк съобщи, че Полша е доставила на армията на съседна Украйна храна, облекло и одеяла на стойност около 17 милиона злоти (4 милиона евро) и подготвя нова подобна пратка.

Той повтори позицията си, че няма пречки за търговски сделки с оръжия.

Шемоняк обаче подчерта пред в. "Газета виборча", че е изключено да се доставя тежко въоръжение и отхвърли спекулациите на полски медии, че правителството на Полша може да предложи на Украйна противовъздушни ракети "Гром" или танкове Т-72.

"Искам да е съвсем ясно: и дума не може да става да се достави тежко въоръжение на Украйна или ракети "Гром", танкове или друго подобно въоръжение. Полша не е имала и няма подобни планове", каза Шемоняк.

Споделяне

Още от Европа

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?