Полша обидена от обвиненията за "предателство" в Кербала

Министерството на отбраната и президентът все пак решиха да се разграничат от лансираните у нас твърдения, че българските военнослужещи в Кербала са били "предадени" от полското командване при атентата от 27 декември, когато петима българи загинаха, а 26 бяха ранени. Разграничението дойде след като полското военно министерство, а след това и президентът Александър Квашневски, опровергаха твърденията на бащата на командира на българите в Ирак бивш заместник - министър на отбраната от кабинета "Беров" Илия Маринов, че имало "сделка" между полското командване и "иракските шейхове" да бъде атакуван българския лагер.

Квашневски: Опитите за раздухване на конфликт са грешка

"Много ценим българското участие. Знам, че съвместната работа между полското командване и българския контингент върви много добре. Мисля, че каквито и да било опити за раздухването на този въпрос и поставянето му в категорията "някой срещу някого" в рамките на дивизията е просто грешка, коментира полският президент Александър Квашневски изказването на бившия български заместник - министър на отбраната Илия Маринов, че полски офицери са се споразумели с местни иракски лидери, предавайки интересите на българите. Квашневски направи това изявление на церемонията по по изпращането на втория полски контингент за Ирак.

По този повод говорителят на полското военно министерство полковник Ждислав Гнатовски заяви, че това е невъзможно, неправдоподобно и изключено. "В Ирак бяха българският министър на отбраната, беше и началникът на Генералния щаб - не чухме такива укори", каза полк. Гнатовски пред БНР.

"Да се говори сега с такива обвинения е некоректно", посочи той и уточни, че това е официално мнение на полското министерство на отбраната.

Полският президент Александър Квашневски окачестви като "грешка" всички опити за противопоставяне в рамките на дивизията и изрази надежда, че такива грешки няма да се допускат.

Тезата за полското предателство обслужва терористите

Полската агенция ПАП цитира бившия заместник-министър на външните работи на България и бивш посланик в НАТО Константин Димитров, според когото тезата, че полското командване в Ирак се е договорило с местните шейхове, е изключително цинична интерпретация на спецификата на военната дипломация.

Според Димитров, който в момента е директор на Института за евроатлантическа сигурност, ако българската страна има такива подозрения, тя трябва да ги заяви открито, а не да оставя място за спекулации. Защото това е от полза на терористите в Ирак, а една от целите на терористичните нападения е именно да бъде разбито единството на международната коалиция, смята Константин Димитров.

Полската агенция припомни казаното от бившия зам. -министър на отбраната Илия Маринов в предаването на Кеворк Кеворкян "Всяка неделя" по БНТ, че "българският батальон е бил предаден от силите на коалицията, по- конкретно - от полското командване". Той каза още, че местното иракско население възприема българите като окупатори. "А същевременно поляците се споразумяват с шейховете", отбеляза водещият на предаването (Кеворк Кеворкян -б.р.), посочва ПАП.

В кореспонденцията си, излъчена в понеделник следобед, полската агенция изтъква, че до момента не е имало официална реакция на България по повод обвиненията към полското командване на многонационалната дивизия, в която служат и български войници.

МО и президентът накрая решиха да се разграничат

Българското министерство на отбраната няма да излиза с коментари по повод твърденията на частни лица, заяви в понеделник сутринта пресаташето на ведомството Румяна Стругарова пред Mediapool.

Останалите държавни институции и политици от управляващата коалиция също запазиха мълчание.

Към 18 часа в понеделник от министерството на отбраната обаче все пак дойде официално опровержение "по повод изказванията на частни лица". В него се заявява, че министерството "отхвърля внушенията, дискредитиращи отношенията с коалиционните партньори в Ирак".

"Съвместната работа на българските и полските военнослужещи, както до инцидента, така и след него, протича в атмосфера на сътрудничество и доверие. Полското командване адекватно и навременно е оказвало необходимото съдействие и помощ, а с решителната намеса на полски и американски военнослужещи бе ограничен размерът на щетите в българската база "Индия"" непосредствено след терористичния акт, посочва българското военно министерство.

Първанов: Нужно е усъвършенстване на координацията

По-късно прессекретариатът на президента съобщи, че Георги Първанов провел телефонен разговор с полския си колега Квашневски, като оценил високо доброто взаимодействие между контингентите на двете страни в Кербала, между техните командвания.

Същевременно президентът Първанов е подчертал необходимостта от усъвършенстване на координацията на основата на съответния анализ и предложени мерки от военните командвания на двете държави в Ирак. Той е поставил въпроса за засилване на присъствието на съюзнически сили в подкрепа на българския контингент в Кербала до предаването на властта на легитимни иракски власти, се казва в съобщението на "Дондуков" 2 .

Освен това Първанов е потвърдил решимостта на България да продължи изпълнението на поетите задължения в Ирак и е посочил като особено важно да се заздравят добрите контакти с местните фактори, с иракските лидери.

Бивш зам. - министър оглави антисъюзническата кампания

Илия Маринов изказа обвиненията си към поляците в интервю за "24 часа" преди три дни, а след това ги повтори по "Всяка неделя". Според него доказателство за сговора с местните шейхове бил фактът, че синът му Петко Маринов, който е военен губернатор на Кербала, не е участвал в съвещанието на полското командване със старейшините от района.

През последните дни тази теза бе охотно подета от различни среди и получи широка гласност в медиите, където тече усилена пропаганда за изтегляне на българския батальон от Кербала.

Ген. Колев пръв упрекна коалиционните сили

Пръв началникът на Генералния щаб на армията Николай Колев отправи упрек към коалиционните сили за нивото на сигурност на българския лагер "Индия" в Кербала, който бе разрушен при терористичния атентат с цистерна -бомба.

"Изградената система от инженерни заграждения, устроена по стандарти и с помощта на коалиционните сили и инспектирана от тях, не е осигурила физическото спиране на колата-бомба на безопасно разстояние поради голямата ѝ маса и скорост, въпреки че терористите-камикадзета, управлявали колата, са били застреляни от снайперистите на разстояние повече от 150 м от лагера", написа ген. Колев в доклад до президента Първанов след като заедно с военния министър Николай Свинаров инспектираха състоянието на българския контингент в Ирак.

Отговорността за атентата в Кербала и загиналите български военни ще се уточни, след като се създаде независима парламентарна комисия, която да изясни причините за трагичния инцидент, заяви Константин Димитров. По думите му обаче е по -важно да се "изяснят дефектите за допускане на инцидента". Причината за инцидента при българския контингент в Кербала е поради недобрата осведоменост на военните за мисията му в Ирак, смята Константин Димитров.

Ирак е зона, където влизат чужди терористични елементи. "Значителна част от българските военни трябва да са добре подготвени и с английския език", посочи Константин Димитров. Според него в рамките на българския контингент трябва да присъстват и цивилни или военни разузнавачи, които да познават културата и нравите на Кербала и изобщо на Ирак.

От Министерство на отбраната обявиха днес, че със заповед на министър Николай Свинаров от 30 декември 2003 г. е сформирана комисия с представители на висшето ръководство на министерството и Генералния щаб на Българската армия, която ще направи вътрешноведомствена проверка за изясняване на инцидента в Кербала.

Атентатът изненадал бойците

Един от пострадалите български войници от нашия контингент в Кербала ефрейтор Георги Воронов заяви, че българската база е била добре укрепена, но атентатът с камиона-бомба е изненадал българските войници, защото базата била нападната отзад. "Имаше укрепление на базата, но в цистерната е имало прекалени много взрив", посочи военният. Отношенията между българския батальон и местното население бяха много добри, каза Воронов, който изрази желание да участва и в новата българска мисия в Кербала.

"Заплахи за атентати идваха всеки ден и българският батальон бе добре подготвен", посочи той пред Би Ти Ви. Според него българските военни са били подготвени възможно най-добре и не са могли да действат по друг начин. По думите му атаките не идват от местното население, а най-вероятно от Иран.

Желание да се върнат в Ирак са проявили и двама от четиримата ранени български войници, които днес бяха изписани от ВМА.

Полша увеличава оперативните експерти в Ирак

Полският президент Александър Квашневски опроверга слуховете, че решението на Полша да изпрати повече оперативни експерти и да ограничи броя на военните от логистичните части е в отговор на убийството на петима български и двама тайландски военнослужещи при нападението срещу българския лагер в Кербала на 27 декември м.г., предаде Асошиейтед прес.

Квашневски подчерта на пресконференция, че увеличеното участие на оперативни експерти във втория полски контингент е резултат от събрания до момента опит.

Смъртта на петимата български военнослужещи в Кербала предизвика спорове в България за нивото на защита на базите в полския сектор, отбелязва АП.

Споделяне

Още от Свят