Полша обмисля да поиска достъп до ядрено оръжие по програма на НАТО

Полски изтребители F-16 участват в учение на НАТО за използването на "специални оръжия” (т.е. ядрени бомби) в италианската военновъздушна база Геди (Ghedi).

Полското министерство на отбраната обмисля да поиска достъп до ядрени оръжия чрез програма на НАТО, според която неядрени държави могат да ги заемат от САЩ.

Заместник-министърът Томаш Шатковски заяви, че за тази опция се мисли като вариант, за засилване на отбранителната способност на страната.

Полски медии съобщиха, че изявлението на Шатковски, направено в събота пред телевизия "Полсат" е първият случай, когато полски представител заявява, че страната желае да се включи в програмата за т.нар. "ядрено споделяне" (nuclear sharing), която в момента обхваща пет държави - Белгия, Германия, Италия, Холандия и Турция. Канада и Гърция са двете страни, на чиято територия е било съхранявано американско ядрено оръжие – съответно до 1984 и 2001 г.

Сред 28-те държави членки на НАТО ядрените са три - САЩ, Франция и Великобритания, но досега само САЩ са предоставяли оръжия на съюзници по въпросната схема.

Томаш Шатковски отбелязва, че за присъединяване към програмата на НАТО за обмен на ядрено оръжие е необходимо политическо съгласие в Полша.

Подобна молба на Варшава към НАТО със сигурност би предизвикала рязка негативна реакция от страна на Русия, която нееднократно е подчертавала, че за нея е неприемливо струпване на въоръжение на Алианса близо до границите ѝ.

Полският зам.-министър на отбраната съобщи също, че новото правителство на Полша преразглежда два конкурса в областта на отбраната, обявени от предишното правителство.

Това може да забави реализацията на крупната програма за модернизация на полските въоръжени сили, започната през 2013 г. и ускорена след избухването на кризата в Украйна през следващата година.

Стойността на програмата е 33 млрд. долара, отбелязва Би Би Си.

През април Полша прие предварително решение за покупка на хеликоптери от европейската компания "Еърбъс"(Airbus), както и зенитно-ракетни комплекти "Пейтриът" от американската компания Raytheon. Двата конкурса се оценяват на 8 млрд. долара.

Консервативната партия "Право и справедливост", която спечели последните парламентарни избори, заяви още през октомври, поръчките е необходимо да се преразгледат с цел по-голяма част от тях да се предостави на местни производители.

Новият президент на страната Анджей Дуда при встъпването си в длъжност през август обеща да засили присъствието на Полша в НАТО в отговор на нарастващата заплаха, идваща от Русия.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?