Полша обяви за "изгодни" части от споразумението между Брюксел и Лондон

Полша обяви за "изгодни" части от споразумението между Брюксел и Лондон

Проектът за споразумение между ЕС и Великобритания, което цели да убеди британците да останат в съюза, изглежда отчасти изгоден за поляците, защото не засяга хората, вече заселили се в Обединеното кралство. Това заяви полският външен министър Витолд Вашчиковски по време на посещението си в Унгария, цитиран от Ройтерс.


Агенцията отбеляза, че поляците представляват най-многочисленото чуждестранно присъствие на британския трудов пазар и по тази причина Полша е сред най-категоричните опоненти на въвеждането на дискриминационни мерки срещу икономическите имигранти във Великобритания.


Вчера полският президент Анджей Дуда каза, че Варшава иска да узнае подробности за предложението на Европейската комисия, с което на Лондон са разрешава да орязва социалните придобивки за мигрантите. Дуда поиска това да стане преди сключването на споразумението.


"Някои части от този компромис изглеждат изгодни", каза Вашчиковски по време на съвместна пресконференция с унгарския си колега Петер Сиярто.


"Преди всичко той няма да засегне хората, които вече са мигрирали във Великобритания и те няма да загубят никоя от социалните си придобивки", добави първият дипломат на Полша.


Британският премиер Дейвид Камерън е предявил към Брюксел четири искания: да няма дискриминация към страните извън зоната на единната валута; да се повиши конкурентоспособността вътре в ЕС; да се разширят пълномощията на националните парламенти при приемането на общоевропейските закони; и да се затегне миграционното законодателство. Очаква се на срещата на върха на ЕС на 18 и 19 февруари споразумението да бъде сключено.


В Будапеща Вашчиковски каза още, че НАТО трябва да засили защитата на източните си граници заради неразрешения конфликт между Русия и Украйна, допълни АП. По думите му разполагането в Източна Европа на военни части на пакта не е "конфронтационна", а само превантивна мярка.


Сиярто заяви, че Будапеща не е получила официално искане от централата на НАТО за настаняването на натовски военни или военно оборудване от САЩ на унгарска територия. Той добави, че НАТО е изложен на "двойно предизвикателство" - от изток и от юг и за целта са необходими "усилия повече от всякога".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Къде му е мястото на Бойко Борисов?