Полша одобри ограничената употреба на канабис за медицински цели

Полша одобри ограничената  употреба на канабис за медицински цели
Долната камара на полския парламент, в която доминират десните консерватори и националистите, одобри днес законопроект, разрешаващ ограничената употреба на канабис за медицински цели, съобщиха информационните агенции.
 
Нормативният акт, подкрепен на практика единодушно от членовете на Сейма, разрешава на аптеките да приготвят лекарства на основата на канабиса, от вносни материали, но само с рецепта. 440 народни представители гласуваха в подкрепа на проекта, само двама - против, а един се въздържа.
 
Законът не разрешава употребата на канабис за развлекателна цел. Предвидената в първоначалния проект на партия "Кукиз 15" възможност за отглеждане на канабис за медицински цели в самата Полша беше отхвърлена.
За да влезе в сила, законът трябва да бъде одобрен и от горната камара на парламента, Сената, и подписан от президента Анджей Дуда. 
 
Според проучване, извършено през януари, 78 на сто от поляците смятат, че достъпът до марихуана трябва да бъде узаконен. 
 
Медицинската употреба на канабиса е разрешена в Чехия, Финландия, Холандия, Португалия и Испания, както и в 23 от щатите в САЩ. От 2013 г. в Уругвай употребата на марихуана е законна, независимо за какви цели.
Споделяне

Още от Свят