Полша огласява досиетата на политици след изборите

Полша ще отложи публикуването на досиетата от бившите комунистически тайни служби на обществени личности поради опасенията, че с данните може да бъде злоупотребено в кампанията преди изборите за парламент през следващия месец, предаде Ройтерс в сряда, цитирана от БТА.

Институтът за национална памет трябваше да започне да разсекретява досиетата през септември, при което обществото щеше да има достъп до имената на сътрудниците на тайните служби преди падането на комунизма през 1989 г.

Мнозина коментатори и опозицията критикуваха тази дата за отваряне на архивите. Според тях досиетата могат да бъдат използвани за злепоставяне на съперници от братята близнаци Лех и Ярослав Качински - президент и премиер на Полша.

Председателят на института Януш Куртика каза, че преди изборите на 21 октомври няма да бъдат отваряни документи за лица, заемащи в момента обществени постове.

Куртика е приближен на братята Качински. Близнаците дълго време настояваха за отваряне на досиетата, което според тях ще помогне на страната да изобличи сътрудниците на комунистическите тайни служби. Критици на братята Качински сочат, че техният порив за прочистване на обществения живот от сътрудници на тези служби се е превърнал в политически лов на вещици.

На управляващата партия на Качински "Право и справедливост" предстои тежка битка на изборите срещу ориентираната към бизнеса "Гражданска платформа", посочва Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?