Полша омаловажи критиките на френския президент

Витолд Вашчиковски

Многократните критики на френския президент Еманюел Макрон към полското правителство са вътрешнополитическо послание и не касаят пряко Полша, заяви полският външен министър Витолд Вашчиковски, цитиран от Франс прес.

Вашчиковски, който е на посещение в Унгария, сметна също за необходимо обсъждането на реформата на европейската директива за командированите работници да се пренасочи от "политическото и идеологическо равнище" към техническото равнище. Има възможност за компромис, отбеляза той.

По повод критиките на Макрон към Полша Вашчиковски заяви, че "някои от думите му са за пряка национална политическа употреба, тъй като (френският) президент е в затруднено положение, защото трябва да покаже резултати сега".

"Някои от изказванията му не касаят пряко Полша, а общественото мнение в неговата страна", добави Вашчиковски след среща с колегите си от Вишеградската четворка (Унгария, Полша, Чехия и Словакия) в унгарската столица.

В публикувано в четвъртък интервю за френския седмичник "Поан" Макрон осъди "силно обезпокоителната политика", която според него води полското правителство. Полша поставя под съмнение правовата държава, каза той.

На 25 август във Варна Макрон остро разкритикува отказа на Полша да приеме по-твърди правила за командированите работници.

Въпреки това френският президент, "естествено, е добре дошъл в Полша", заяви Вашчиковски. Той отбеляза, че се прави опит да се организира посещение в Париж на ресорния министър, за да се обсъди директивата.

"Надявам се, че когато пренасочим този въпрос от политическия дневен ред към техническото обсъждане, ще намерим компромисно решение за целия ЕС", заяви Вашчиковски.

Унгарският външен министър Петер Сиярто изрази солидарност с Полша и потвърди, че Вишеградската четворка е единна срещу "опитите на ЕС" да внесе разделение в нейните редици.

При обиколката си в Централна и Източна Европа миналата седмица Макрон се срещна с лидерите на Чехия и Словакия, но не и с тези на Полша и Унгария, отбелязва АФП.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа