Полша осигури европари за терминал за втечнен газ, намаляващ зависимостта й от Русия

Мястото, на което ще се изгражда треминалът за втечнен газ край Швиноуишче.

Полша вече е по-близо до целта да намали зависимостта си от руски газ, след като успя да осигури окончателно инвестициите, необходими ѝ да изгради първия си терминал за втечнен газ (LNG), в който се очаква да започне да внася газ от Катар през 2014 година.

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) съобщи в четвъртък, че отпуска 12-годишен заем от 75 млн. евро на полския оператор "Gaz-System" да започне изграждането на терминала, предаде Ройтерс.

Съоръжението на Балтийско море ще даде достъп на Полша и сухопътно затворените ѝ съседи в Югоизточна Европа до глобалния пазар на втечнен природен газ, алтернатива на газовите доставки по тръбопроводи от руския "Газпром", от който Полша зависи почти изцяло за вноса си на газ.

"Това, което този проект наистина представлява, е изборът на Полша да получава една трета от своя газ от страна различна от Русия", заяви пред агенцията управляващият директор на ЕБВР за енергийни и природни ресурси Рикардо Пулити.

Той допълни, че това е част от стратегия, целяща да гарантира сигурността на енергийните доставки за Югоизточна Европа. Проектът е от много голяма важност, защото ще позволи повече наличен газ за съседните страни Словакия, Унгария и Чехия, както и за "Централна Европа като цяло", каза Пулити.

Изграждането на терминала е една от най-важните инвестиции, които в момента прави Полша, коментира министърът на финансите Миколаж Будзановски.

Заемът от ЕБВР е последният елемент от общата финансова инвестиция, възлизаща на 660 млн. евро. Проектът получи финансиране по линия на европейските фондове и от Европейската инвестиционна банка.

Терминалът ще получава газови доставки от Катар, но две трети от импортния му капацитет ще е резервиран за внос на газ на спотови цени от други източници, което потенциално отваря възможност по-евтини доставки.

Имайки предвид силните връзки на САЩ и Полша, въобще не бих се изненадал, ако започнем да получаваме американски газ, коментира още финансовият министър.

Надеждите са, че разнообразяването на доставките ще усили преговорните позиции на Полша в спора ѝ с руския монополист "Газпром" за цените на газа, които са свързани с тези на петрола.

Цената на природния газ, внасян от държавния катарски износител "Qatargas", също е "вързана" за петрола, но тези доставки се очаква да ограничат вноса на руски тръбопроводен газ и да намалят доминиращата му позиция в Полша, заяви представителят на ЕБВР.

Увеличавайки конкуренцията, вие сте в по-добра позиция да предоговаряте дългосрочни договори с всички доставчици, допълни той.

Европейските клиенти на "Газпром" все по-силно се противопоставят на дългосрочните договори, в които цената на газа е свързана с промяна в стойността на кошница от петролни продукти. Освен това Европейската комисия наскоро започна антитръстово разследване срещу "Газпром".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес