Полша отдава последна почит на своя президент

Полша отдава последна почит на своя президент

Във Варшава във вторник започна поклонението пред тленните останки на полския президент Лех Качински и на съпругата му Мария Качинска. Затворените ковчези с телата им са изложени в Колонната зала на президентския дворец.

Десетки хиляди поляци дойдоха да отдадат последна почит на съпрузите Качински. В църквите  близо до президентския дворец бият камбаните, отслужени бяха заупокойни служби за загиналите в самолетната катастрофа.

Полската телевизия показваше портретите на загиналите под звуците на траурна музика. Паметта на загиналите бе почетена в Сейма и в Сената. Траурни церемонии има и в други полски градове.

В краковската базилика "Света Дева Мария" краковският архиепископ, кардинал Станислав Дживиш, отслужи меса в памет на поляците, убити през 1940 г. в Катин. На службата, която бе планирана преди трагичната гибел на полската делегация в Смоленск, присъстваха няколко хиляди ученици от Краков и Югоизточна Полша. Кардинал Дживиш припомни трагичните събития от преди 70 години и постави въпроса за помирението между поляци и руснаци. Условие за това помирение е разкриването на цялата истина за катинското престъпление, подчерта Дживиш. Той припомни думи, изречени преди почти половин век от полски епископи, насочени към немците: "Прощаваме и молим за прошка!" Трябва да съумеем да се извисим и да изречем същите думи и към руснаците, призова кардинал Дживиш.

Говорителят на полското правителството Павел Граш приветства подхода, възприет от Русия към случилото се. Руската страна оказва на Полша пълно сътрудничество на всички равнища и всячески помага както на семействата на загиналите, така и на полската администрация, подчерта той пред журналисти. Граш говори след заседание на правителството, на което бе обсъждано как дългосрочно да се помогне на роднините на загиналите.

Междувременно стана ясно, че полският президент и съпругата му ще бъдат погребани в 12 часа в неделя в криптата на Вавелската катедрала на замъка Вавел в Краков, в южната част на страната. Според Павел Граш семейството на президента изразило предпочитанията си именно за Вавел. Молбата била адресирана до архиепископа на Краков, монсеньор Станислав Дживиш.

Церемонията, всъщност, ще се състои в два дни, съобщават полските медии. Общонародна церемония ще има във Варшава, на площада пред паметника на незнайния войн, известен като площад "Пилсудски". Самото полагане на тленните останки на семейство Качински ще стане в неделя, уточни Яцек Сашин, заместник-директор на канцеларията на полския президент.

Във Вавелската катедрала на замъка Вавел са положени тленните останки на редица полски крале и президенти. Там са погребани и бащата на полската независимост маршал Юзеф Пилсудски, както и генерал Владислав Шикорски, който оглавява на полското правителство в изгнание в Лондон по времето на Втората световна война и също като Качински загива в самолетна катастрофа. Това става на 4 юли 1943 г., когато самолетът на британските кралски военновъздушни сили, с който пътува Шикорски, пада в морето, непосредствено след излитането си от Гибралтар.

Изпълняващият длъжността президент на Полша Бронислав Коморовски обяви, че в сряда ще насрочи дата за президентски избори след смъртта на държавния глава. На въпрос на телевизионни журналисти дали утре смята да обяви дата за президентски избори, той отговори: "Струва ми се, че е абсолютно наложително."

Съгласно полската конституция Коморовски до 14 дни след смъртта на действащия президент трябва да се насрочи дата за избори.

На фона на многобройните предложения за бъдещите президентски кандидатури дойде съобщението, че Ярослав Качински, председател на консервативната партия "Право и справедливост", бивш премиер и брат близнак на загиналия полски президент, не иска да мисли за политика след трагедията. Това съобщи говорителят на партията.

Според мнозина наблюдатели Ярослав Качински би могъл да бъде естественият кандидат, който да заеме мястото на покойния си брат като представител на партията на следващата президентска кампания.

"На Ярослав Качински сега не му е до политика", заяви Адам Билан, говорител на партията "Право и справедливост" и близък негов сътрудник.
Споделяне

Още по темата

Още от Европа