Полша отказа регистрация на компанията за "Северен поток 2"

Полша отказа регистрация на компанията за "Северен поток 2"

Най-актуалният руски енергийно-политически проект в Европа, газопроводът "Северен поток-2" (Nord Stream 2), планиран да минава по дъното на Балтийско море, се сблъска с първото сериозно препятствие. Полският антимонополен орган (UOKiK) даде отрицателно заключение за проекта, което рязко усложнява възможността в него да участват западни компании.

Управлението по въпросите на конкуренцията и защитата на потребителите на Полша отказа създаването на смесеното предприятие за изграждане и експлоатация на разширението на газопровода "Северен поток", който ще е втора тръба по маршрута на сегашната от руския град Виборг по дъното на Балтийско море до Грейфсвалд в Северна Германия. Това съобщиха от ведомството, цитирано от руската агенция ТАСС в петък.

Мотивът е, че "Северен поток 2" ще ограничи конкуренцията. "И в момента "Гзапром" има господстващо положение в доставките на полския пазар и сделката може да доведе до по-нататъшно засилване на пазарната власт на компанията върху клиентите на нашия пазар", посочват от полския регулатор.

Заявката за одобряването на смесеното предприятие бе внесена през декември 2015 г., но през февруари 2016 г. разглеждането ѝ бе удължено за извършване на още анализи за влиянието на бъдещата компания за строежа на газопровода върху местния пазар.

Участниците в проектната компания – руската "Газпром",която държи 50 на сто от поректа, германската Е.ОН Глобъл Комодитис ( E.ON Global Commodities SE), френската "Анжи" (ENGIE SA), регистрираната в Швейцария "О Ем Ви Норд Стрийм II Холдинг" (OMV Nord Stream II Holding AG), както и регистрираните в Холандия "Шел Експлорейшън и прадакшън" (Shell Exploration and Production) и "Винтерсхал Холандия", имат 14 дни да внесат своите възражения срещу решението на регулатора. Тоза срок може да бъде удължен с още две седмици пи тяхна молба.

Отказът на полското управление идва след проучване и оценка за ефекта от бъдещото предприятие сред оператора на газовата мрежа на Полща "Газсистем" (Gaz-System), операторът на газопровода Ямал-Европа "Юропол Газ" (Europol Gaz), компанията оператор на терминал за втечнен газ край Швиноуйшче и над 20 вносители на природен газ.

Полското правителство неведнъж досега е критикувало проекта за строеж на газопровода "Северен поток 2", наричайки го "геополитически проект на Русия".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес