Полша отказва на Путин нов газопровод

Полша отказва на Путин нов газопровод

Полша отказа на Русия участие в проект за газопровод, който през нейна територия да транзитира до Западна Европа природен газ от находището в Ямал в Западен Сибир.

Става дума за второ разклонение на съществуващ вече газопровод. При преговорите за прокарването му преди години се стигна до разногласия, в резултат на които Русия заобиколи Полша със значително по-скъпия "Северен поток".

Както съобщи полският в. "Газета виборча",  президентът Владимир Путин е възложил на "Газпром" да се върне към проекта за втора тръба на газопровода Ямал - Европа.

Според Путин Русия се е отказала неоснователно от тази идея заради проектите "Северен поток" и "Южен поток". Москва трябва да се върне към нея, за да се гарантира сигурността на доставките за Полша, Словакия и Унгария - е заявил Путин на среща с шефа на "Газпром" Алексей Милер. Според президента новият газопровод би могъл да влезе в действие през 2018-2019 г.

Само няколко часа по-късно дойде и полската реакция - учудване, че подобен инвестиционен проект може да се смята за перспективен.

"Увеличаването на вноса на руски газ в ЕС буди съмнения от гледна точка на икономическата ефективност," заяви министърът на държавното съкровище Миколай Будзановски. Основният въпрос според него е дали изобщо увеличаването на този внос в ЕС има икономическа обосновка. По-скоро, гледайки резултатите от 2011 и 2012 г., се наблюдава намаление с около 10 млрд. куб. метра, посочи той.

Според Будзановски нито в Полша, нито в страните, за които говори Путин, има капацитет за използване на нови 15 млрд. куб. метра.

"Освен това - заяви министърът - искам много ясно да заявя, че единствената фирма, която може да изгражда транзитни газопроводи на наша територия, е  полската държавна компания "Газ-Систем". И решението дали ще има газопровод, не е решение нито на "Газпром", нито на друго правителство. Ние сме в Европейския съюз и ние ще вземаме тези решения".

Съществуващият в момента ямалски газопровод свързва находището в Ямал със Западна Европа през Русия, Беларус и Полша до Германия. Той бе пуснат в действие през 1999 г., дълъг е 2 хил. километра и транзитира годишно 33 млрд. куб. метра.

Второто му разклонение трябваше да бъде изградено няколко години по-късно, строежът неколкократно бе отлаган и в крайна сметка Русия предпочете да заобиколи Полша, изграждайки "Северен поток".

По същия начин Русия поради непостигане на съгласие с българските власти заобиколи България със "Син поток" под Черно море, а сега предвижда да заобиколи Украйна с "Южен поток".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?