Полша отмени израелска визита заради очаквани искания за реституция на имоти

Полският президент Анджей Дуда

Правителството на Полша съобщи, че е отменило посещение на израелска делегация, след като израелското правителство е направило в последния момент промени, предполагащи, че делегацията ще повдигне във Варшава въпроса за реституцията на бивши еврейски имоти, предаде Асошиейтед прес.

Посещението трябваше да започне днес и делегацията трябваше да бъде ръководена от Ави Коен-Скали, генерален директор на израелското министерство за социално равенство, но полското външно министерство обяви вчера, че то се отменя. Според полската страна "направените в последния момент промени в състава на делегацията предполагат, че разговорите ще се фокусират главно върху въпроси, отнасящи се до реституцията на имотите".

Въпросът за бившите еврейски имоти в Полша става особено чувствителен по време на кампанията за европейските избори в края на този месец и за националните избори през есента, отбелязва АП. В събота хиляди националисти демонстрираха пред американското посолство във Варшава, протестирайки срещу американския натиск над Полша да уреди въпроса за реституционните обезщетения. Протестиращите смятат, че не е честно да се иска от Полша да компенсира еврейските жертви, след като самата тя не е получила компенсация от Германия за щетите от нацистката окупация през Втората световна война.

Полша е единствената страна от Европейския съюз, която не е приела закон, който да урежда компенсация или реституция на загубено имущество в резултат на войната и на комунизма. Редуващите се полски правителства винаги са отбелязвали, че страната не може да си позволи това, припомня агенцията.

Управляващото сега дяснонационалистическо правителство обеща да постави пред Германия съответните искания, както и че няма да изплаща никаква компенсация по еврейски искове.

Споделяне

Още от Европа