Полша отрече да е имало следи от експлозиви в разбилия се край Смоленск правителствен самолет

Полша отрече да е имало следи от експлозиви в разбилия се край Смоленск правителствен самолет

Полската военна прокуратура опроверга твърденията на вестник "Жечпосполита", че следователи са открили следи от експлозиви върху останките от катастрофиралия преди две години в Русия полски правителствен самолет, в който загинаха президентът Лех Качински и още 95 полски политически и военни лидери, предаде Ройтерс.

Съобщението на вестника даде основания на някои десни полски групи да засилят обвиненията си срещу следователите, разследващи катастрофата, че пренебрегват доказателства за чужда намеса. Братът на загиналия президент Лех Качински - Ярослав Качински, дори подкани правителството да подаде оставка, посочва Ройтерс. Той обяви пред журналисти, че съобщението на "Жечпосполита" е доказателство, че брат му, останалите пътници и екипажът на самолета са били убити.

Полската военна прокуратура обаче заяви, че се придържа към становището си, че катастрофата не е резултат от покушение и никакви експлозиви не са били открити в останките от правителствения Ту -154, който се разби на 10 април 2010 г. при опит да се приземи в гъста мъгла на летището в Смоленск. Там трябваше да се състои мемориална церемония в памет за избитите полски офицери в Катинската гора. При катастрофата загинаха всички 96 пътници на борда, включително президентът и съпругата му и висши военни и правителствени лица.

"Не е истина, че следователите са открили следи от тротил и нитроглицерин", заяви полк. Иренеуш Желаг от военната прокуратура.

"Доказателства и мнения, събрани до момента, по никакъв начин не потвърждават, че катастрофата е резултат от действия на трети страни, което би означавало покушение", заяви той на пресконференция във вторник.

Руските разследващи обвиниха полския екипаж на самолета, че се е опитал да се приземи в гъста мъгла. Полските им колеги са на мнение, че контролите на летището не би трябвало да позволят на самолета да прави опит за приземяване.

Според авторитетния всекидневник "Жечпосполита", полски експерти са открили следи от взривни вещества на мястото на катастрофата до Смоленск в Западна Русия.

Информацията бе потвърдена във вторник от генералния прокурор на Полша Анджей Серемет.

Следи от тротил и нитроглицерин са били открити на 30 от пасажерските седалки, в местата, където крилата се свързват с корпуса на самолета, както и на земята сред отломките, твърди вестникът. Посочва се, че повторната експертиза е била направена преди месец, защото полската страна не е била доволна от изводите на руския експерт по експлозиви. След което ново изследване на мястото на катастрофата проведоха полски следователи, но предоставените им материали се оказаха прекалено малко за нееднозначни изводи. При повторната експертиза е било използвано модерно оборудване, при което приборите са показали наличие на следи от експлозиви.

Засега полската страна не излага хипотеза как следи от тротил са се оказали на парчетата от самолета. Според една от версиите следите са от невзривени боеприпаси, останали в местността още от Втората световна война, когато в околностите на Смоленск са се водели тежки боеве.

Преди пресконференцията, на която информацията в "Жечпосполита" бе опровергана, представителят на полската генерална прокуратура Матеуш Мартинюк заяви, че неговото ведомство изработва становище по повод на резултатите от експертизата и ще го огласи в близките дни. Информацията за следите от експлозиви е била докладвана и на премиера Доналд Туск.

Правителственият прессекретар Павел Грас заяви за полска телевизия, че кабинетът ще вземе решение в зависимост от изводите на прокуратурата, съобщава в. "Газета виборча". Грас не изключи работата на правителствената комисия за проучване на причините за катастрофата да бъде възобновена, ако бъдат открити нови съществени факти.

Катастрофата опъна отношенията между Русия и Полша. До днес съществуват теории, че самолетът на президента, който бе отявлен русофоб и антикомунист, е бил свален или умишлено насочен погрешно, за да се разбие. Резултатите от разследването, проведено от руски експерти, на няколко пъти бе отхвърляно от полските власти, които проведоха паралелни разследвания.

Мистерията около гибелта на полския самолет се засили, след като в понеделник ключов свидетел по делото - полски бордови инженер - бе намерен мъртъв, по всяка вероятно посегнал сам на живота си, а преди няколко месеца прокурор от полската военна прокуратура направи неуспешен опит да се самоубие.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?