Полша отрича за издевателства на нейни войници в Ирак

Полската армия отрече твърденията на някои медии, че нейни военнослужещи са малтретирали иракски затворници в зоната под полска отговорност в южен Ирак, предаде Ройтерс.

Агенция Асошиейтед прес по-рано съобщи, че разполага с данни, според които двама задържани иракчани заявили, че били малтретирани от полски войници. Те направили изявленията пред американски служители, разследващи скандала в затвора Абу Граиб.

"Категорично отричам това", заяви в петък за Ройтерс говорителят на полския Генерален щаб полковник Зджислав Гнатовски. "Преди няколко седмици главният военен прокурор направи инспекция на нашия затвор и потвърди, че всички процедури се спазват."

Асошиейтед прес посочва, че разполага с копия от показанията на затворници пред Военната служба за криминални разследвания, в които се съдържат и нови и по-подробни обвинения за изтезания от страна на войници от военното разузнаване. В документите се отбелязва, че коалиционните сили са биели задържаните преди да ги предадат на американците.

Сержант Антонио Монсерат, който разпитвал задържаните иракчани, заявил пред Военната служба за криминални разследвания, че двама задържани са били наранени от полски войници. Монсерат посочи само идентификационните номера от затвора на въпросните затворници без да дава повече информация.

Полският министър на отбраната Йержи Смаджински също отхвърли обвиненията, като каза, че изтеклата информация е непотвърдена и че Варшава ще поиска обяснение от Вашингтон.

Още от Свят

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?