Полша отстъпи от скандалната съдебна реформа

Долната камара на парламента даде възможност на пенсионираните съдии да се върнат на работа

Снимка: ЕПА

Полша отстъпи от подложената на остри критики от Европейския съюз съдебна реформа, предвиждаща пенсиониране на върховните съдии, навършили 65-годишна възраст.

Долната камара (Сеймът) на полския парламент одобри промени в закона за Върховния съд, даващи възможност на вече пенсионирани магистрати да се върнат на работа, предаде Ройтерс.

Промяната бе предложена, след като миналия месец Съдът на ЕС директно разпореди на страната да отмени скандалната реформа и пенсионираните върховни съдии да бъдат възстановени на постовете си при условията, действащи преди влизането в сила на новия закон.

Освен това съдиите в Люксембург наредиха на властите в Полша да не назначават нови съдии на мястото на пенсионираните.

"Общият модел на тези реформи е, че изпълнителната и законодателната власт сега могат да се намесват в цялата структура на съдебната система", коментира преди два дни зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс пред комисията за граждански свободи в Европейския парламент.

Брюксел и Варшава са в конфликт от края на 2015 г. заради реформите на националконсервативното полско правителство, които според ЕК поставят съдебната власт под политически контрол и подкопават европейските ценности.

"Изпълняваме поетите задължения. В същото време обаче продължаваме с промените в съдебната система", заяви министърът на правосъдието Збигнев Жобро.

След приемането на новия закон за Върховния съд повече от 20 върховни съдии бяха принудени да напуснат работа, но след гласуваните снощи промени те могат да продължат дейността си на висши магистрати.

След победата си на парламентарните избори през 2015 г. управляващата партия "Право и справедливост" се ползваше със силна обществена подкрепа въпреки критиките за неспазване на принципите на демокрацията. Партията е популярна заради икономическия растеж, отпусканите средства в сферата на социалната политика и националистическата си риторика.

Публикувано вчера изследване на социологическата агенция "Кантар Милъурд Браун" показва обаче, че подкрепата за "Право и справедливост" е намаляла с пет процентни пункта и сега е 33 процента.

Това става на фона на опитите на управляващата партия да ограничи щетите за банковия сектор от скандал, в който собственик на банка обвини шефа на Комисията за финансов надзор, че е поискал от него да плати на адвокат милиони долари, за да получи подкрепа за банката си, която била в трудно положение. Марек Хшановски, шефът на комисията, назначен от ПиС, отрича. Опозицията поиска парламентарно разследване на случая.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа