Полша планира увеличаване на разходите за отбрана в ерата на Тръмп

Критиците казват, че това е "нереалистично"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новите планове на Полша почти да удвои разходите си за отбрана и да увеличи със 100 000 души числеността на въоръжените си сили изглеждат - поне на хартия, точно това, от което съюзниците от НАТО имат нужда, за да контрират обвиненията на президента на САЩ Доналд Тръмп, че Европа не плащала достатъчно за отбраната си.

Разработена донякъде като реакция на действията на Москва в Украйна, източната съседка на Полша, "Отбранителната концепция на Република Полша" цели да даде възможност страната да устои на всяка потенциална руска агресия, без да ѝ се налага да разчита много на помощта на хилядите американски и натовски войници, вече базирани в Полша.

Но натовски дипломати, специалисти по сигурността и някои полски военни казват, че планът може да отблъсне съюзниците на Полша, да позволи на Русия да се възползва от нови слаби места на страната и да се окаже катастрофален за Варшава от финансова гледна точка.

"След не повече от 12 години Полша ще е способна да се защитава сама, разчитайки само на собствените си въоръжени сили", каза министърът на отбраната Антони Мачеревич, представяйки в края на март новата стратегия.

Стратегията на правителството на дясната партия "Право и справедливост" (ПиС) по същество е фокусирана върху това, което тя смята, че цели Русия - "да създаде нов световен ред". Стратегията предполага продължително "агресивна линия на поведение" на Москва към Полша и нейните съюзници.

Мачеревич обвини предишното центристко правителство, че е подценявало заплаха от Русия, която през 2014 г. анексира украинския Кримски полуостров. Министърът също така подчертаваше, че трябва да се укрепи полската отбранителна промишленост, като се откаже от плановете си за купуване от чужбина на въоръжение, включително дронове.

"Абсолютно нереалистично"

Около една четвърт от полския генералитет напусна, след като ПиС дойде на власт в края на 2015 г., посочвайки като причина несъгласието си с някои персонални и други решения на Мачеревич.

Дори в правителството не всички са убедени в новата военна стратегия и в акцента, който се прави в нея, върху способността на Полша сама да се защити, ако се наложи, от чужда агресия.

"Самодостатъчност? Как? Това е абсолютно нереалистично", каза правителствен служител за Ройтерс. "Наистина ли искаме да изпратим такова послание до съюзниците си от НАТО - че не разчитаме на тях?"

От Брюксел НАТО не е коментирала публично промяната в полския курс, но алиансът внимателно следи случващото се и негов представител каза: "Никой не може попречи на която и да е страна членка да си вкара автогол. Последиците ще си проличат, когато нещо наистина рухне".

Полските въоръжени сили от десетилетия страдат от недостатъчни инвестиции, а около две трети от оборудването им са още от съветско време. Мачеревич обаче отмени голяма част от програмата за модернизирането им, приета от предишното правителство.

Тя предвиждаше освен другото купуването на 70 мноцелеви хеликоптера, като доставките трябваше да започнат от догодина.

Но правителството на ПиС развали сделка за 13,5 милиарда злоти (1 долар е 3,72 злоти), подписана с европейския самолетостроител Еърбъс за доставка на някои от хеликоптерите. Сега кабинетът казва, че те вече не са приоритет.

Правителството все още очаква да подпише до края на 2017 г. сделка за 7,6 милиарда долара с американската фирма "Рейтиън" за купуване на осем системи за противоракетна отбрана "Пейтриът". Но източник, близък до разговорите, каза, че този краен срок вече не е реалистичен.

"Сега най-големият проблем е липсата на модернизация", каза за Ройтерс Валдемар Скшипчак, генерал, който тази година подаде оставка като съветник на министъра на отбраната.

Правителството смая също така някои военни експерти, като предприе доста необичайна стъпка - да изтегли модерните си бойни танкове германско производство от западната граница и да ги прехвърли във Варшава, по-близо до Русия. На тяхно място сега остават остарели танкове от съветско време, които често се чупят и не са толкова маневрени.

Прехвърлянето на танковете германско производство във Варшава изисква за тях да се осигури там база със съответната инфраструктура и обучен персонал. Това ще отнеме около две години и означава, че в случай на изненадващо нападение, Полша няма да може да ги използва, казват експерти.

Москва категорично отрича да има каквито и да е планове да нахлува в Полша или балтийските републики и обвинява НАТО, че заплашва стабилността в Европа с военните си маневри в района.

Повече пари в брой

Полша - която вече е една от петте членки на НАТО, които изпълняват поставената цел 2 процента от БВП да отива за отбрана - сега се стреми до 2030 година да повиши тези разходи до 2,5 на сто, разчитайки на положителен икономически растеж.Това означава, че те трябва на практика почти да се удвоят до около 80 милиарда злоти (21,50 милиарда долара).

Подобни амбиции вероятно ще впечатлят Тръмп, когато той посети Варшава идния месец. На срещата на високо равнище на НАТО миналия месец американският президент публично разкритикува съюзниците, които не отделят 2 процента за отбрана.

Сред новите придобивки, които планира Варшава, е покупката на две ескадрили изтребители Ф-35 на "Локхийд-Мартин", всеки от които струва най-малкото 100 милиона долара.
Критици на амбициозните планове на полското правителство казват, че им липсват ясни срокове и реална оценка на разходите.

За Полша, както и за другите страни членки на ЕС, важи изискването да държи бюджетния си дефицит под 3 процента от БВП, но министерството на Мачеревич предложи законопроект, който не ограничава разходите за определени програми.

"Реалистично ли е всичко това? В никакъв случай", каза Марек Шверчински, анализатор, занимаващ се с въпросите на сигурността от "Политика инсайт" - проевропейски мозъчен тръст, базиран във Варшава. "Ако сумираме всички артикули, посочени в списъка на желанията, ще излезе колосална сума".

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?