Полша подписа договор за доставка на американски реактивни системи за залпов огън

Полският президент Анджей Дуда

Полша подписа със САЩ договор за доставка на американски реактивни системи за залпов огън - Хаймарс (HIMARS). Церемонията се състоя днес в присъствието на полския президент Анджей Дуда и американския вицепрезидент Майк Пенс в Първа база на транспортната авиация във Варшава, предадоха осведомителните агенции.

"Радвам се, че посещението на вицепрезидента на САЩ започва с такова важно и символично събитие - подписването на споразумение, позволяващо на Полша да се сдобие със система Хаймарс, съвременна американска система, която ще засили бойния потенциал на полската армия и нашата част на Европа - източния фланг на НАТО", каза Дуда.

"Вярвам, че ще купуваме нови въоръжения за модернизиране на армията", заяви той, като посочи, че има предвид хеликоптери и самолети.

"Ние се стремим да разполагаме със съвременни въоръжения", каза полският министър на отбраната Мариуш Блашчак.

"Това оръжие (Хаймарс) ще гарантира сигурност на Полша и ще послужи за това източният фланг да бъде защитен", заяви той.

По-рано беше съобщено, че Полша купува от САЩ 20 пускови установки заедно с боеприпаси за 414 милиона долара. Доставката ще бъде извършена до 2023 г.

Пенс изрази признателност за сътрудничеството и увеличаването на бюджета за отбрана на Полша. "Ние винаги ще сме с вас, за да защитаваме свободата и демокрацията", заяви той.

Полският външен министър Яцек Чапутович каза, че Полша възнамерява да разширява своите отбранителни възможности в тясно сътрудничество с НАТО. "Ние сме решени да повишим отбранителните си възможности", заяви Чапутович, който заедно с американския държавен секретар Майк Помпейо посети многонационалния батальон на НАТО в Полша.

Помпейо заяви, че ръководството на Русия се опитва да разруши единството на НАТО. "Русия използва своята позиция на световната сцена", каза той.

По думите му руският президент "Владимир Путин се опитва да разбие нашия съюз". "Някога се страхувахме от съветско нахлуване, сега нашите лидери отново са съсредоточени върху агресията на Русия", заяви Помпейо. Затова според него САЩ се отнасят сериозно към укрепването на източния фланг на НАТО.

Споделяне

Още от Свят