Полша подписа споразумение с ЕК за финансиране на газопровода Балтик пайп

Полша подписа споразумение с ЕК за финансиране на газопровода Балтик пайп

Европейската комисия ще участва във финансирането на строителството на газопровода Балтик пайп (Baltic Pipe) по дъното на Балтийско море от Полша до Дания. Споразумението беше подписано от полски представители днес в Брюксел, сред които премиерът Матуеш Моравецки.

"След три години газопроводът ще се появи", увери Моравецки, цитиран в съобщение на неговата канцелария в Туитър.

На 25 януари Европейската комисия обяви, че отпуска 215 милиона евро за строителството на Балтик пай.

Средствата се отпускат в рамките на европейския финансов механизъм за развитие на транспортната, енергийната и телекомуникационната инфраструктура (Connecting Europe Facility, CEF). Те могат да се използват както за изграждане на морския участък от газопровода, съединяващ газопреносните системи на Полша и Дания, така и за разширяване и модернизация на полската система за пренос на природен газ.

Проектът Балтик пайп вече три пъти е получавал финансова подкрепа от този европейски механизъм - през 2015, 2017 и 2018 година. Отпуснатата досега гаранция е 51,8 милиона евро и покрива разходите за разработка на технико-икономическата обосновка и инженерните дейности, получаване на необходимите административни разрешителни за строеж на морски газопровод и за развитие на националната газопреносна инфраструктура в Полша и в Дания.

Балтик пайп е проект за газопровод между Дания и Полша, който трябва да свърже находища в норвежкия шелф на Северно море с Полша през Дания. Предвижда се проектът да бъде изпълнен на три етапа - свързване на норвежките и датските газопреносни системи, разширяване на инфраструктурата в Дания и строителство на самия тръбопровод, съединяващ Полша и Дания по дъното на Балтийско море.

Проектната мощност на газопровода е 10 млрд. кубични метра годишно. Общата му стойност се оценява на 1,4-1,87 милиарда долара. Очаква се той да бъде завършен до 1 октомври 2022 година.

Полша се надява, че построяването на това съоръжение ще ѝ позволи да се откаже напълно от доставките на руски газ, както и да стане врата за газови доставки до други страни от Централна и Източна Европа.

Споделяне

Още от Бизнес