Полша погреба президента си

Полша погреба президента си

Полският президент Лех Качински и съпругата му Мария бяха погребани в неделя в гробницата под Кулата на сребърните камбани в катедралния комплекс на краковската крепост Вавел. Тленните им останки бяха положени до праха на великите полски крале и първия лидер на съвременна независима Полша Юзеф Пилсудски.

Заупокойната служба за държавния глава и съпругата му, които загинаха на 10 април в самолетна катастрофа с още 94 представители на полския елит, бе в базиликата “Света Мария". След това ковчезите бяха понесени в последния им земен път към мястото за вечен покой. Саркофазите бяха съпроводени от аплодисменти, докато преминаваха през средновековния търговски площад в центъра на града до Вавелската катедрала.

Улиците, по които мина погребалното шествие, бяха украсени с портретите на загиналия президент.

Хиляди започнаха да се събират от рано сутринта по улиците на Краков, за да вземат участие в погребението на президента на Полша.

Както се очакваше, вулканичният облак, парализирал от петък въздушния трафик в Европа, попречи на голяма част от световния елит да отдаде последна почит на Качински. За церемонията пристигнаха едва двадесетина от 98 очаквани чуждестранни делегации.

Заради срива в транспортните връзки заради изригналия вулкан в Исландия, участието си с траурната служба отмениха американският президент Барак Обама. френският държавен глава Никола Саркози, британският престолонаследник Чарлз, испанският крал Хуан Карлос, турският президент Абдула Гюл, финландският президент Таря Халонен, канадският премиер Стивън Харпър и др.

България трябваше да бъде представена от президента си Георги Първанов и външния министър Николай Младенов, но те също не успяха да се придвижат до Полша, след като въздушното пространство над България бе затворено в неделя сутринта. Руският президент Дмитрий Медведев обаче рискува и се качи на самолет, за да се включи в траурната церемония.

На практика единственият представител на европейските институции се оказа председателят на Европарламента Йежи Бузек, който е поляк. Той пропътува разстоянието от Брюксел до Краков 1300 км с кола.

Отсъствието на евролидерите бе разкритикувано остро от евроскептичния президент на Чехия Вацлав Клаус, който пристигна с влак и после с кола от Прага в компанията на съпругата си, чешкия премиер Ян Фишер и архиепископа на Прага Доминик Дука. "Не може да се намери извинение за това, че не дойде никой от Брюксел", каза Клаус за чешката обществена телевизия.

"Видно е, че всички гръмки фрази не са нищо друго освен клише", посочи чешкият президент.

Качински, съпругата му и още 94 полски политици, военни началници и обществени деятели загинаха край руския град Смоленск докато пътуваха за възпоменателната церемония по повод масовото избиване на полския елит при Катин преди 70 години точно на 10 април.

Именно съвпадението на смъртта на част от полския елит сега с разстрела край Катин, определян като “полската Голгота“, предизвика особено емоционални изблици и мъка след катастрофата. Приживе обаче консервативните възгледи на Качински далеч не бяха споделяни от толкова много поляци. Често той дори бе силно критикуван заради клирекализма му, евроскептицизма и сериозните проблеми, които създаваше в отношенията на Варшава с Москва.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят