Полша поиска да се активират сили на НАТО заради заплахата от Русия

Сн. ЕПА/БГНЕС
Полша смята, че постоянната готовност на НАТО трябва да се свежда не само до първия ешелон от Силите за бързо реагиране, но и от втори ешелон под формата на Сили за подкрепа, които да влизат в действие дни след началото на потенциалния конфликт. Това заяви полският външен министър Витолд Вашчиковски пред 15-ия Форум за външна политика, организиран от Полския институт по международни въпроси, съобщи ТАСС.
 
По думите на Вашчиковски би било логично предвид "агресивната политика на Русия" да бъдат напълно възстановени Силите за подкрепа, които при нужда да се включват в "изтласкването на потенциалния противник".
 
Той изрази надежда, че тази идея ще залегне в решенията на предстоящата среща на върха на НАТО, за да бъде създадено нещо като "Шенгенско НАТО". 
 
Полски медии цитират Вашчиковски, че "натискът" върху сегашното полско правителство не означава, че то иска да води "външна политика, откъсната от международните партньори". 
 
Полша винаги е била значим участник в европейската и световната политика, подчерта той и даде примери за важни минали и бъдещи прояви с полско домакинство - Световни дни на младежта, среща на върха на НАТО, сесия на ЮНЕСКО в Краков, климатична среща на върха в Катовице догодина.
 
Вашчиковски отбеляза, че през последните две години Полша е градяла устойчиви двустранни и многостранни партньорски връзки, не само в Европа И САЩ, а и с други страни. Той посочи засилените контакти с Китай, Виетнам, Казахстан и Япония. 
Споделяне

Още от Свят