Полша поиска извинение заради коментара на Обама във връзка с холокоста

Полша поиска извинение от Белия дом, след като американският президент Барак Обама нарече "полски" вместо "нацистки" лагерите на смъртта. Гафът бе допуснат на церемония по посмъртно награждаване на полски борец от съпротивата от времето на Втората световна война, предаде Ройтерс.

"Белият дом ще се извини за възмутителната грешка", заяви полският външен министър Радослав Шикорски в Туитър. "Жалко е, че невежество и некомпетентност помрачиха такава значима церемония", каза той.

Церемонията, на която Обама допусна гафа, е била по повод посмъртното удостояване на поляка Ян Карски с Медала на свободата. През войната Карски пребивава с риск за живота си във варшавското гето и в един нацистки лагер, след което се измъква от Полша и представя в Лондон, Вашингтон и други столици първите доказателства за нацистките престъпления, като призовава да бъдат предприети действия за спасяването на евреите от унищожение.

Въпросът е деликатен за Полша, преживяла нацистката окупация през Втората световна война. Варшава отдавна протестира срещу всякакви намеци, че носи някаква отговорност за избиването на близо 6 милиона евреи в Европа.

В първите си коментари по случая Шикорски каза, че не подозира Обама в злонамереност и обвини за "грубата грешка" пресслужбата на Белия дом и хората, които подготвят речите на американския президент.

След церемонията във Вашингтон полският министър-председател Доналд Туск поиска Шикорски и американският посланик във Варшава незабавно да изяснят ситуацията, посочва Ройтерс. Впоследствие Белият дом обясни, че президентът е допуснал грешка на езика, като отбеляза, че Обама е посещавал мемориала на Варшавското гето и нееднократно е изтъквал смелостта на поляците по време на Втората световна война, предаде Асошиейтед прес.

Говорителят на Националния съвет за сигурност Томи Вийътър каза: "Президентът допусна лапсус, той имаше предвид нацистките лагери на смъртта в Полша. Съжаляваме за това погрешно изявление, което не трябва да омаловажава ясното намерение да бъде оказана почит към г-н Карски и тези смели граждани, които застанаха на страната на човешкото достойнство пред лицето на тиранията".

Полският премиер Доналд Туск обаче заяви, че не е напълно удовлетворен от обяснението и че желае да получи "по-силна, по-обоснована реакция", като подчерта, че това е въпрос от значение за репутацията на САЩ. По-рано днес Туск заяви: "Когато някой казва "полски лагери на смъртта", то е сякаш не е имало нацисти, не е имало германска отговорност, не е имало Хитлер".

Споделяне

Още от Свят