Полша покани Русия в "Източно партньорство"

Полша покани Русия да се присъедини към "група приятели" в рамките на инициативата на ЕС "Източно партньорство", съобщи полският външен министър Радослав Шикорски, цитиран от агенция Франс прес.

"Полша предложи създаването на група приятели в инициативата "Източно партньорство", в която да влизат страни като Русия, които искат да участват в програмите на инициативата и да бъдат информирани за тях", каза Шикорски пред журналисти в Сопот, северна Полша, след министерска среща на ЕС, посветена на eвропейската инициатива.

Според полското предложение в групата може също да влязат страни, които биха могли да бъдат донори, като Норвегия, Канада, САЩ или Япония.

По време на срещата българският външен министър Николай Младенов от своя страна е заявил, че целта на инициативата на ЕС "Източно партньорство" трябва да е развитието на конкретни проекти, а "не да създаваме поредния дискусионен форум".

"Инициативата на ЕС "Източно партньорство” е инструмент за реформи за тези, които искат да вървят напред. Тя е основана на ценности, а не е меню в ресторант”, заяви Младенов, цитиран от пресцентъра на ЕС.

"Източно партньорство" бе създадена през май 2009 г. в Прага. Това е инициатива на ЕС за Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна и има за цел да укрепи сътрудничеството с източните партньори на ЕС.

Споделяне

Още от