Полша поставя под ново условие европейския договор

Полският президент Лех Качински даде заявка, че страната му смята да възобнови дебатите около приемането на новия европейски договор, съобщи Ройтерс, цитирани от БТА. В негово изявление в четвъртък вечерта пред полската държавна телевизия, той призовава за подновяване на дебатите за разпределението на гласовете при взимането на решения в ЕС.

Полша твърди, че е завоювала незаписана на хартия отстъпка на срещата на върха на съюза през миналия месец. Според нея страните, на които не достигат гласове, за да попречат на дадено решение на ЕС, могат да го забавят за максимален срок от две години.

След срещата на европейските лидери преди три седмици, бе обявено, че е постигнато споразумение отсрочката да е най-много четири месеца. Специално Полша бе предупредена да не се опитва да повдига отново въпроса на предстоящата среща на върха на ЕС в края на юли.

"До този момент нямаме нищо записано на хартия - нито две години, нито три месеца", заяви Лех Качински. По думите му въпросът трябва да бъде разискван на междуправителствената конференция.

Варшава твърди, че е издействала тази отсрочка, както и отлагане с 10 години на новата система за гласуване, в замяна на отказа си от заплахата да наложи вето на договора. Възраженията на присъединилата се през 2004 година държава са, че новата система на гласуване в ЕС дава прекалено голяма тежест на големите държави.

Пред германския вестник “Велт” братът близнак на президента - премиерът Ярослав Качински заявява, че Полша е постигнала "джентълменско споразумение" по искането ѝ за двегодишна отсрочка. По думите му германският канцлер Ангела Меркел, която положи големи усилия да бъде даден нов тласък на договора по време на германското председателство в ЕС, знае съдържанието на дискусиите.

"Устните споразумения са валидни в гражданското право. Имаше политическо споразумение, джентълменско споразумение, и като такова, то трябва да бъде спазено", добавя премиерът.

 

Споделяне

Още от Европа