Полша предлага до 2 млрд. долара за постоянна база на САЩ

Русия предупреди, че ще реагира

Сн. архив
Полша е готова да отпусне до 2 милиарда долара за разполагането на постоянна военна база на САЩ на нейна територия, съобщи местният новинарски сайт Onet, цитиран от "Политико".
 
Предложението на Полша отразява дългогодишното желание на Варшава да изгради по-тесни отношения със САЩ в областта на сигурността и да приеме американски войници на територията си.
 
От пресцентъра на военното министерство във Варшава потвърдиха, че "предложението за постоянно американско военно присъствие в Полша с дата 2018 г. е истинско и не е класифицирано".
 
Полша се ангажира да отпусне 1.5-2 милиарда долара за изграждане на общи военни обекти и предоставяне на по-голяма мобилност на американските сили. Варшава ще се задължи "да споделя тежестта на военните разходи, което би направило решението по изгодно за американското правителство и би отстранило тревогите на Конгреса в несигурните бюджетни времена". 
 
Документът съдържа информация за предложеното местоположение на военните бази, болници, училища и спортни центрове за семействата на военнослужещите. Той е предаден на правителството на САЩ и на Конгреса. 
 
Военното министерство потвърди, че предложението е изпратено във Вашингтон преди да се консултира с външното ведомство и без знанието на президента Анджей Дуда.
 
В отговор Русия предупреди, че е готова да реагира на разширяването на инфраструктурата на НАТО към границите си.
 
"Като цяло, когато установяваме постепенна експанзия на военна структура на НАТО по посока на нашите граници, непосредствено приближаване на инфраструктурата на НАТО до нашите граници, това, разбира се, по никакъв начин не помага за сигурността и стабилността на континента", посочи говорителят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС и Ройтерс.
 
Той предупреди, че "точно обратното, тези експанзионистични действия, разбира се, водят до контрадействия от руска страна, за да се уравновеси нарушаваният всеки път по този начин паритет".
 
В момента, в рамките на операцията "Атлантик ризолв" ("Атлантическа решимост"), в Полша на ротационен принцип е разположена американска танкова бригада от около 3500 военни. 
 
Те имат 400 гъсенични машини и 900 единици колесни превозни средства, включително 87 танка "Ейбрамс" и 18 самоходни 155-милиметрови гаубици "Паладин".
 
Полша търси по-тесни връзки със Съединените щати още откакто страната стана член на НАТО, но това нейно желание стана още по-силно след анексията на Крим. Полската инициатива ще се наблюдава скептично от европейските съюзници като Италия и Германия, които искат да подобрят отношенията с Москва, отбелязва "Политико". 
Споделяне

Още по темата

Още от Европа