Полша предложи Шикорски за наследник на Аштън

Полша предложи външния си министър Радослав Шикорски за наследник на Катрин Аштън на поста върховен представител на ЕС за външната политика.

"Ще го кажа направо: Полша придоби толкова голямо влияние във външната политика, че т. нар. върховен представител ще бъде в обсега на нашите интереси", каза премиерът Доналд Туск.

"Кандидатурата на Радослав Шикорски се подразбира", допълни Туск, цитиран от БТА.

51-годишният Шикорски е известен като яростен критик на управлението на руския президент Владимир Путин. Той заема поста външен министър от 2007 г., а за две години преди това беше министър на отбраната.

Шикорски е застъпник за по-решителна политика на Европа в защита на интересите ѝ и на тези на нейните съседи от руската експанзия.

Шикорски е бивш лидер на стачка срещу комунистическото правителство в Полша преди падането на Берлинската стена, заради което е бил арестуван. След това той получава политическо убежище във Великобритания, следва в университета в Оксфорд и работи като журналист в Афганистан и Ангола.

Женен е за американската писателка Ан Епълбаум, която през 2004 г. спечели журналистическата награда "Пулицър" за книгата си "Гулаг", посветена на историята на съветските лагери за политически затворници.

Споделяне

Още от Европа