Полша предпочете Коморовски за президент

Полша предпочете Коморовски за президент

Изпълняващият длъжността президент на Полша Бронислав Коморовски води по резултат пред опонента си Ярослав Качински на състоялия се в неделя балотаж, след като на първия тур на 20 юни нито един от двамата претенденти не спечели над 50 процента от гласовете на поляците.

Това сочат първоначални прогнозни данни, цитирани от Ройтерс, според които кандидатът на управляващата Гражданска платформа и председател на Сейма Коморовски е с 53% от подадените гласове срещу 47% за брата на загиналия в самолетна катастрофа в Русия държавен глава Лех Качински, който го наследи като председател на партията "Закон и справедливост".

Данните са от екзит пол на държавната телевизия TVP, докато същият тип социологическо проучване за частната TVN дава доста по-малка преднина на Коморовски – 51.09% срещу 48.9 на сто.

По-малко от половин час след официалния край на изборния ден Качински е поздравил кандидата на управляващите с победата, съобщи Ройтерс.

В последната седмица проучванията даваха незначителен превес в подкрепата ту за единия, ту за другия.

До предсрочен избор на президент се стигна след трагичната катастрофа на полския правителствен самолет край руския град Смоленск  на 10 април 2010 г. с 97 души, сред които президентът, съпругата му и част от полския елит, пътуващи за отбелязването на 70 години от Катинскто клане

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?