Полша представи своята версия за катастрофата в Смоленск

Според полски експерти членовете на екипажа на катастрофиралия над руския град Смоленск правителствен самолет са извършили грешки под влияние на командите на руските авиодиспечери. Версията на полската комисия, разследваща събитията от 10 април 2010 г., при които загина голяма част от полския политически и духовен елит, включително президентът Лех Качински, бе обявена във вторник.

Според полската версия диспечерите прекалено късно са предупредили екипажа на Ту-154 с командата "Хоризонт", която се подава когато самолетът е на височина от 100 метра. Тя е прозвучала когато машината е била на двойно по-ниска височина. Също така полските специалисти смятат, че техните пилоти не били уведомени навреме, че са се отклонили от зададения курс. Те допускат и в кулата за следене на въздушния трафик да са се намирали странични лица.

По време на пресконференцията бе представена видео възстановка на полета на полският Ту-154 и кацането на руски самолет Ил-76, който същото сутрин при аналогични метеорологични условия е извършил кацане на резервното летище. Полската страна подчерта, че не прави изводи за това кой трябва да поеме отговорността за катастрофата, а да предотврати подобни инциденти в бъдеще.

Миналата седмица Международният авиационен комитет в Москва представи окончателните резултати от разследването си, според което на действията на екипажа е повлияло присъствието в пилотската кабина на шефа на ВВС на Полша, в чиято кръв е открит алкохол. Затова и нт не се възползвали от съвета на руснаците да се приземят на резервното летище, опасявайки се от негативната реакция на височайшите пасажери.

По време на катастрофата загинаха всички членове на правителствената полска делегация, пътуваща за отбелязването на годишнина от клането в Катинската гора, при което руснаците избиват голяма част от полския елит.ЙЕ

Още по темата
Още от Свят

Защо Иван Гешев бе номиниран за главен прокурор?