Полша премества паметниците на Червената армия в ядрен бункер

Полша премества паметниците на Червената армия в ядрен бункер

Паметниците на Червената армия, издигнати в Полша след 1945 г., ще бъдат преместени в бивш подземен склад за съветски ядрени ракети, съобщи Институтът за националната памет на Полша (ИНП), цитиран от Франс прес.

Националистическото правителство на партията "Право и справедливост" реши преди година да премахне всички символи на съветското господство в Полша. ИНП, който беше натоварен миналата година със задачата да премахне над 200 паметници, подписа споразумение с Музея на Студената война в Подборско, където те ще бъдат преместени.

Защо е избрано Подборско? "Защото в Подборско през годините бяха складирани ядрени оръжия, които трябваше да унищожат демократичния свят", обясни пред медиите Ярослав Шарек, директор на ИНП. "Ние не можем да приемем прославянето на тоталитарната система, каквато беше съветската комунистическа система", добави той.

Директорът на музея в Подборско Александер Осташ заяви, че "паметниците в прослава на съветските войници ще се впишат перфектно в историческия разказ", предлаган от учреждението. Паметниците ще бъдат изложени пред плановете за глобална съветска ядрена атака срещу Запада, което ще позволи на посетителите да направят връзка между строежа на паметниците с кръстосан сърп и чук и плановете за тотална война от 70-те години.

Преместването на паметниците ще отнеме няколко години. То предизвиква гнева на Русия, чиито политически отношения с Полша вече са достигнали една от най-ниските си точки.

Директорът на ИНП обаче увери, че не става дума за преместване на паметници, издигнати в гробищата. "Всички гробове на съветски войници, паднали по време на войната, ще продължат да бъдат защитавани от полската държава с най-голямо уважение", подчерта той.

Подборско е един от трите склада за съветски ядрени ракети, построени в Полша, но е единственият, запазен непокътнат след оттеглянето на Червената армия при падането на комунизма през 1989 година. Според директора на музея това се дължи предимно на разположения в него затвор.

С цел икономии някои неутрални части от паметниците може да останат на местата си. В полския град Шчечин на мястото на съветските войници може да бъде сложена статуя на Дева Мария, съобщава АФП.

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?