Полша пристъпва към нов етап от облекчаване на ограниченията

Полският министър на здравеопазването Лукаш Шумовски

Броят на заболелите от Covid-19 в Полша постепенно намалява, но е рано да се говори за край на епидемията, заяви днес полският министър на здравеопазването Лукаш Шумовски, цитиран от осведомителните агенции.

По думите му около 80 на сто от леглата и над 90 на сто от апаратите за изкуствено обдишване са свободни. "Това обаче не е означава край на епидемията. Тя е налице, може да се появят нови огнища", предупреди полският здравен министър. Той припомни, че е важно гражданите да спазват социална дистанция, а където това е невъзможно - да носят маска.

Днес полските власти обявиха началото на четвъртия етап от облекчаването на ограничителните мерки. От 30 май маските няма да са задължителни на улицата и на места, където може да се спазва дистанция. От 6 юни ще бъдат отворени театрите, кината и културните домове при ограничение до 50 посетители, както и фитнес залите. От началото на юни става възможно организирането на масови прояви на открито с до 150 участници, както и сватбени тържества.

По-рано този месец в страната бяха отворени търговските центрове, част от музеите и галериите, както и хотелите.

Към момента регистрираните заразени с коронавируса в Полша възлизат на 22 303, от които 1025 човека са починали, а 10 330 са се възстановили.

Споделяне

Още от Коронавирус