Полша призова ЕК да прекрати наказателната процедура срещу страната за мигрантите

Полша призова ЕК да прекрати наказателната процедура срещу страната за мигрантите

Полша призова Европейската комисия да прекрати наказателната процедура срещу нея заради неизпълнение на задълженията ѝ за приемане на мигранти в съответствие с наложените от Брюксел квоти, предаде Ройтерс.

"В противен случай имаме готовност да отнесем случая до Съда на ЕС", предупреди полското министерство на външните работи в свое изявление, цитирано от БТА.

Миналия месец ЕК призова Полша, Чехия и Унгария да приемат съответния брой мигранти, като в противен случай ги заплаши със санкции.

Управляващата в Полша консервативна партия "Право и справедливост" многократно разкритикува схемата на Европейската комисия за преселване на кандидати за убежище в страните членки на ЕС с цел облекчаване на бремето на Италия и Гърция, които имат проблеми с масовия наплив на мигранти през Средиземно море, припомня Ройтерс. 

По-рано в сряда полският министър на вътрешните работи Мариуш Блашчак предупреди, че квотната политика на съюза е опасна.

"Париж, Стокхолм, Брюксел, Берлин, Манчестър, Барселона", написа той в изявление, визирайки ислямистките атентати на тези места през последните по-малко от две години, при които бяха убити стотици хора.

"Още колко европейски градове трябва да бъдат ударени от терористи, за да се събуди Европейският съюз?", попита Блашчак.

"Така че признава ли Европейската комисия, че сляпото приемане на всички онези, които пристигат на европейските брегове, е равнозначно на поставяне на примка около врата", обърна се той към ЕК.

Споделяне

Още от Европа