Полша ревизира правилата за полети на държавния елит

Полша ревизира правилата за полети на държавния елит

Изпълняващият длъжността президент на Полша Бронислав Коморовски заяви в понеделник, че ще нареди да се направи преглед на правилата за пътуване на държавните ръководители след самолетната катастрофа, при която загинаха президентът Лех Качински, висши военни и цивилни.


Коморовски каза, че това ще е първата задача, която ще възложи на новия директор на Бюрото за национална сигурност (БНС). Шефът на БНС Александер Шчигло беше сред деветдесет и шестте жертви на самолетната катастрофа в събота в Русия, отбеляза Ройтерс.

Общо погребение за президента и съпругата му  

Ковчегът с тялото на Качински ще бъде изложен за поклонение от вторник до събота, за когато е насрочена погребалната церемония. В Полша е обявен едноседмичен траур, а 12 април бе ден на траур в Русия, Украйна и страните от ЕС.

Президентската двойка ще бъде положена заедно в гроба. Тържествената церемония на прощаване с Лех Качински и останалите жертви ще се извърши, когато в Полша пристигнат тленните останки на всички загинали. На нея ще присъстват и чуждестранни правителствени лидери.

Досега няма прецедент на двойно погребение на държавен глава и първата дама, отбелязва ББС.

Руските разследващи на катастрофата край Смоленск идентифицираха тялото на съпругата на Лев Качински – Мария, след като ковчегът с тленните останки на съпруга ѝ бе върнато във Варшава в неделя.

Няма потвърждение Качински да е наредил кацане

Старият Ту-154, с който пътуваше полската официална делегация, се разби край Смоленск в условия на гъста мъгла. Твърди се, че пилотът е игнорирал разпореждания на авиодиспечерите да не се приземява на летището в Смоленск.

Появиха се информации, че пилотът може да е предприел кацане по нареждане на самия Качински, независимо от лошата видимост, но полският главен прокурор заяви в понеделник, че до момента няма доказателства в подкрепа на подобна версия.

Към сегашния етап на разследването, няма никаква подобна информация, заяви Анджей Шеремет пред репортери.

Освен Качински, при катастрофата загинаха шефовете на полското военно командване, гуверньорът на централната банка, водещи опозиционни политици. Тази загуба обаче няма да се отрази на стабилността на 38-милионна Полша.

Правителството е почти незасегнато, тъй като на борда на самолета са били трима заместник-министри.

И.д. президентът Комаровски, който е от центристката партия на премиера Доналд Туск "Гражданска платформа" и който бе считан за фаворит за президентските избори, планирани през октомври, заяви в понеделник, че са назначени заместници на постовете в президентската администрация, чийто титуляри са загинали в катастрофата.

Той обяви, че правилата за пътуване на висши военни представители ще бъдат преразгледани.

Качински и водената от него делегация отиваха в Смоленск, за да присъстват на церемония по случай 70 години от избиването на полския военен и интелектуален елит в Катин, станало по нареждане на тайната полиция на Съветския съюз.

Спекулациите, че Качински може да е наредил кацане в Смоленск, се появиха заради предишен случай, през 2008 г., по време на кратката война между Грузия и Русия. Тогава полският президент пътуваше за Грузия, за да изрази солидарност с каузата ѝ, когато, както се твърди, се раздразнил заради отказа на пилота да приземи самолета в Тбилиси поради съображения за сигурност.

Ройтерс отбелязва, че финансовите пазари като цяло са пренебрегнали трагичната катастрофа, при която загина част от полския държавен елит, тъй като злотата запази стойността си, а акциите останаха на същите равнища.

Полша остава стабилна

Комаровски каза, че няма да бърза с назначение на нов гуверньор на централната банка на мястото на загиналия Славомир Скрипек.

Комаровски ще назначи дата за предсрочни президентски избори след консултации с политическите партии. Съгласно конституцията те трябва да се проведат най-късно до юни.

Продължава идентификацията на загиналите

В Москва продължава идентификация на тленните останки на загиналите. Към момента са от техните семейства са разпознати 17 човека, съобщи полският министър на здравеопазването Ева Копач. Тя изрази признателност към руските власти за техния професионализъм и сътрудничество.

Още 10 тела може да бъдат разпознати с известна вероятност, тъй като имат особени белези, добави Копач. Според нея, за идентифициране на останалите ще са необходими ДНК експертизи, но тя не посочи дали между тях е и тялото на първата дама.

Катастрофата беше голям шок и за Русия, исторически враг на поляците и техен завоевател по времето на комунизма.

"Аз и всички граждани на Русия сме потресени от тази ужасна трагедия", каза президентът Дмитрий Медведев в телевизионно обръщение към полския народ. "От името на руския народ изразявам най-дълбоки и най-искрени съболезнования към полския народ, и състрадание и подкрепа за роднините и близките на загиналите", каза още президентът и обеща щателно разследване на всички обстоятелства около трагедията.

В кабинета на премиера Туск не спряха да пристигат съболезнователни телеграми от политически лидери от цял свят.

Книга за съболезнования бе изложена от 12 часа в понеделник в посолството на Полша в София. "Неизмерима е загубата сполетяла внезапно полския народ и държава. Полша загуби видни държавници, политици и обществени дейци, свидни свои синове и дъщери. От името на българския народ, от свое име поднасям най-искрени съболезнования на близките и роднините на загиналите, изразявам своята съпричастност с мъката на всички наши полски приятели", написа в книгата президентът Георги Първанов.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа