Полша също обяви, че няма да изтегли контингента си от Ирак

След среща с представители на спецслужбите, премиерът на Полша Марек Белка обяви, че не смята да изтегли полския контингент от Ирак под терористична заплаха. Спецслужбите съобщиха, че няма непосредствена заплаха за страната, а анализатори призоваха да не се обръща прекомерно внимание на ултиматума на терористите, защото това е целта им.

Изявленията дойдоха в отговор на заплахата от групировката "Таухид" на ал Заркауи от смъртоносни нападения над Полша и България, ако двете страни не изтеглят военните си контингенти от Ирак.

Полският зам.министър на отбраната Януш Земке отхвърли каквито и да е било компромиси спрямо терористите: "Ние потвърждаваме многократно изразяваната позиция, че никога не трябва да се действа под влияние на терористи. Пред тях никога не трябва да се отстъпва", заяви зам.министърът за агенция ПАП. "Историята на борбата с тероризма доказва, че отстъпките пред терористи се заплащат с обратния ефект, с ескалация на терористичните действия и искания", подчерта Земке.

Зам.министърът уточни, че властите във Варшава очакват да получат сведения от разузнавателните служби на други държави, но до момента няма информация за подготовка на терористични атаки.

"Нямаме притеснения относно евентуални терористични атаки на полска територия", на свой ред съобщи началникът на полската Агенция за вътрешна сигурност (ABW) Анджей Барчиковски, който обаче подчерта, че подобни заплахи трябва да се "приемат сериозно".

Малко по-късно от агенцията потвърдиха свързаността на групировката с йорданския терорист ал Заркауи.

АФП припомня, че в края на 2003 г. за пръв път от началото на иракската криза ABW алармираха за повишена опасност от терористични атаки.

Пред полската редакция на Би Би Си експертът по тероризъм от Варшавския университет Кшищоф Каролчак заяви, че е практически невъзможно да се докаже достоверността на подобни заплахи, затова трябва да се внимава много с даването на публичност на подобни съобщения, тъй като те създават ненужна паника в обществото.

БНР съобщи, че според кореспонденти на полските медии в Ирак, че във военните бази днес преобладават коментари от рода: "Филипинците са виновни, защото се огънаха и отстъпиха. Сега трябва да сме подготвени и за терористични актове, и за нова вълна отвличания на чужденци.", което допускат и военни анализатори във Варшава.

Споделяне

Още от България