Полша се кани да увеличи военните си разходи до 2 на сто от БВП

Полша възнамерява да увеличи военните си разходи до 2 процента от своя брутен вътрешен продукт през 2016 г., заяви пред парламента във премиерът Доналд Туск, цитиран от Ройтерс. За плановете да се увеличи финансирането на въоръжените сили до 2 на сто от БВП, който възлиза на около 813 млрд. долара, съобщи по-рано президентът Бронислав Коморовски по време на визитата на американския президент Барак Обама в Полша през юни. По време на тази визита Обама от своя страна обяви намерение за разширяване на присъствието на НАТО в Централна и Източна Европа. Тогава Коморовски каза, че тези важни намерения "трябва да бъдат закрепени с определени решения на септемврийската среща на върха на алианса и да бъдат потвърдени от наши полски решения, тъй като ние трябва да бъдем пример за волята и стремежа да реализираме плановете, произтичащи от задълженията по член 5" от устава на НАТО.

В момента Полша изразходва 1,95% от своя БВП за въоръжените си сили и това е един от най-високите проценти за военни разходи в Европа, посочва Ройтерс. През 2015 г. бюджетът за отбраната няма да се увеличава, защото Полша ще трябва да плаща за доставката на нови американски изтребители Ф-16, отбеляза Туск пред депутатите.

Говорейки за външната политика на страната, премиерът каза, че Варшава "ще се старае да влияе на политиката на ЕС и НАТО с цел максимално сближаване с нашите очаквания". Според него главно условие за сигурността на Полша са активните действия на страната в трансатлантическата и в европейската общност.

Спирайки се на украинската криза, Туск отбеляза, че Полша не може самостоятелно да въвежда санкции и да се въвлича в "енергийна война" с когото и да било. ЕС, САЩ и Канада трябва да провеждат обща политика спрямо Русия и Украйна, призова полският премиер.

Според Туск е необходимо да се осигури "по-широко присъствие на НАТО на източния фланг, включително и в Полша". "Постепенно ни се удава да убеждаваме в това и нашите партньори. За нас това е ключов приоритет", подчерта полският премиер.

Споделяне

Още от Европа

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?