Полша се съгласи да приеме елементи на ПРО

Полша се съгласи да приеме елементи на ПРО
След дълги преговори Полша постигна принципно споразумение със САЩ за разполагането на елементи на американската система за противоракетна отбрана (ПРО) на територията си, предадоха информационните агенции. Договорът, сключен през уикенда по време на посещение на полския външен министър Радослав Шикорски във Вашингтон, вероятно ще обтегне допълнително отношенията между Запада и Русия, която възприема американската ПРО система като пряка заплаха за сигурността си.

Споразумението е за разполагането на 10 военни ракети-прехващачи близо до балтийското крайбрежие на Полша, в района на бивша военновъздушна база в Редзиково.

Военният министър на страната заяви в американската столица, че засега става дума само за "принципно споразумение”.

"Що се касае до преговорите – не сме в края, а по средата на пътя”, каза Шикорски. Окончателният договор за ракетите трябва да бъде одобрен от полския парламент.

Русия остро се противопоставя на този проект, който предвижда построяването и на американска радарна база в Чешката република.

От Белия дом посочват, че засилването на военното присъствие на САЩ в двете бивши съюзнички на Москва е част от отбранителна система срещу "престъпни държави” като Иран и Северна Корея. Русия обаче възприема проекта като пряко посегателство върху собствената ѝ сигурност. Кремъл предупреди, че ще насочи свои ракети срещу Европа, ако САЩ разположат оръжията близо до руските граници.

В отговор на тази заплаха Белият дом съобщи, че ще помогне на Полша да модернизира своята противовъздушна отбрана с малък и среден обсег.

Според редица медии споразумението отразява новата, по-твърда позиция на Полша спрямо САЩ, откакто на власт дойде десноцентристкото правителство на премиера Доналд Туск, спечелил изборите миналия ноември. Туск неведнъж е критикувал предшественика си Ярослав Качински заради неспособността да защити докрай полските интереси в отношенията с Вашингтон. Очаква се американската ПРО да е сред основните теми по време на официалната среща на полския премиер с руския държавен глава Владимир Путин този петък, както и на срещата му с президента на САЩ Джордж Буш, предвидена за началото на март.

Още от Свят

За или против машинното гласуване?