Полша се страхува, че ще бъде критикувана от Путин в Ерусалим

Анджей Дуда

За да протестира срещу руските обвинения, полският президент, който не получи право да говори, реши да не отиде на форум в Ерусалим в четвъртък по случай 75-ата годишнина от освобождаването на германския лагер Аушвиц, символ на Холокоста, предава Франс прес.

Този форум, в чиято организация участва приближен на Кремъл и в който ще участват Владимир Путин, Еманюел Макрон, германският президент Франк-Валтер Щайнмайер и американския вицепрезидент Майк Пенс, се конкурира с предвидената за 27 януари церемония на мястото на някогашния концентрационен лагер в Южна Полша.

Президентът Анджей Дуда обясни решението си да отклони израелската покана по следния начин: руският му колега вероятно ще играе в Ерусалим водеща роля, докато за Дуда според самия него изобщо не е предвидена възможност да му отговори.

Варшава се опасява, че Путин, който трябва да произнесе две речи, може отново да обвини Полша в антисемитизъм. И че може да пропагандира своята "историческа политика", състояща се от възхвала на СССР и стремеж да бъде забравен сключеният през 1939 г. пакт с нацистка Германия.

Представител на израелските власти, говорил вчера в Ерусалим при условие да остане анонимен, изглежда призна такава възможност. "Като страна домакин, ние не цензурираме никого", заяви той пред АФП и допълни, че "Израел не желае да бъде замесван в спор между Полша и Русия".

Миналата седмица левият всекидневник "Аарец" заяви, че тази желана неутралност не изглежда очевидна. "Решението да се позволи на Путин да говори, но не и на Дуда, може да бъде възприето като мълчалива подкрепа за предубедените изявления на Путин за подялбата на Полша в началото на Втората световна война и оправдаването от негова страна на споразумението между СССР и Хитлер".

Близък до Кремъл милиардер

Путин неотдавна предизвика възмущение в Полша, обвинявайки страната в сговор с Хитлер и антисемитизъм и дори в принос за избухването на световния конфликт. И целта му е "да скара Полша с Израел и, като следствие, и със САЩ", смята полският анализатор Марчин Заборовски.

Форумът в Института Яд Вашем в Ерусалим е организиран и подкрепян специално от Вячеслав Моше Кантор - близък до Кремъл милиардер, един от лидерите на руската еврейска общност и ръководител на няколко международни еврейски организации, включително Европейският еврейски конгрес.

"Путин се сприятели с Израел и руските евреи в Израел, които често са влиятелни, като Авигдор Либерман (лидер на националистическата светска партия Израел бейтену - бел. АФП). Ако полско-еврейските отношения се влошат, САЩ ще бъдат на страната на Израел", прогнозира Заборовски, бивш ръководител на Полския институт за международни отношения.

"В Израел Полша не е възприемана като жертва" на Хитлер, обяснява той и отбелязва, че "антиполските чувства са все още силни" в еврейската държава. Това е така въпреки отстъпките, направени от Варшава, за да се сложи край на криза през 2018 г.: тогава полски закон беше сметнат в Израел като опит да се попречи на евреите да говорят за извършени в Полша престъпления срещу тях.

Триъгълникът Москва-Ерусалим-Варшава

Полша е страната, на чиято окупирана територия е била извършено най-смъртносното изтребление на евреи. От шестте милиона граждани, които тя губи през Втората световна война, три милиона са евреи.

От израелската страна на триъгълника Москва - Ерусалим - Варшава "предпочитат Путин пред Дуда", казва полският коментатор Константи Геберт пред всекидневника "Факт".

Той подчертава, че предвид парламентарните избори на 2 март премиерът Бенямин Нетаняху има нужда да спечели симпатиите на многото израелци, емигрирали от СССР.

Очаква се на 27 януари, понеделник, САЩ да бъдат представени в Аушвиц от финансовия министър Стивън Мнучин, Франция - от премиера Едуар Филип, и Германия - от президента Франк-Валтер Щайнмайер. Израел планира да изпрати президента Реувен Ривлин, а Русия - своя посланик във Варшава Сергей Андреев.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?