Полша ще обвини двама руски диспечери за авиокатастрофата край Смоленск

Полша ще обвини двама руски диспечери за авиокатастрофата край Смоленск

Полша ще повдигне обвинения срещу двама руски авиодиспечери заради самолетната катастрофа край Смоленск през 2010 година, при която загина президентът Лех Качински. Това съобщи полският военен прокурор Иренеуш Шелонг в петък, цитиран от Ройтерс.

По думите му полските разследващи са установили, че катастрофата е причинена от невъзможността на екипажа на самолета да реагира адекватно на метеорологичните условия. "Мненията на експертите ни дават основания да повдигнем обвинения срещу двама руски граждани, членове на наземния контрол", обяви прокурор Шелонг.

Полското държавно обвинение вече е започнало процедура по повдигане на обвиненията срещу авиодиспечерите, които са насочили самолета за кацане на летището в Смоленск. Едното обвинение ще е за пряко причиняване на заплаха от въздушна катастрофа, а другото - за неумишлено причиняване на въздушна катастрофа.

Според полковник Иринеуш Шелонг диспечерите не са издали заповед за изход на второто прелитане. "Ние бихме искали да ги разпитаме", каза той. В документите по обвинението е вписано, че на контролната кула на летището в Смоленск цари "хаос".

Малко е вероятно Русия да се съгласи да екстрадира своите граждани, за да бъдат изправени пред полския съд. Досега Варшава нееднократно искаше от Москва да ѝ предаде останките от самолета.

В момента Варшава е сред най-силните критици на политиката на Русия заради поддръжката на проруските сепаратисти в Източна Украйна. Новите действията на Полша вероятно ще обтегнат допълнително отношенията между двете държави.

Прокурор Шелонг не назова имената на обвиняемите и не посочи подробности за техните действия или бездействия, които са допринесли за инцидента.

През 2011 г. Междуведомствената комисия, създадена в Русия по разследване на катастрофата, публикува окончателните резултати от разследването, според които непосредствената причина за катастрофата е решението на екипажа да не използва резервния план за кацане. В доклада се посочват и системни причини - недостатъчни сигурност на полета и подготовка на екипажа. Впоследствие комисията публикува и допълнителни резултати от проверката си, в които се говореше за натиск над екипажа от страна на намиращия се на борда главнокомандващ на военновъздушните сили на Полша генерал Анждей Бласик.

Полската прокуратура не се съгласи обаче с тези изводи на комисията.

Полски политици нееднократно са изказвали съмнения в истинността на руската версия за катастрофата, а някои са вамеквали, че има вероятност катастрофата да е била предизвикана умишлено. Тези предположения бяха официално отхвърлени както от руските, така и от полските власти. Срокът на следствието е удължен до 10 октомври т.г.

При катастрофата загинаха осем души екипаж и 88 пътници, в това число президентът Качински и други високопоставени полски политици, военни и обещественици. Трагедията шокира полското общество и продължава да е източник на силни антируски настроения.

Качински и придружаващата го делегация пътуваха за Смоленск, където трябваше да присъстват на възпоменателна церемония в памет на жертвите на Катинското клане. По време на Втората световна война край Катин по заповед на Сталин съветските служби екзекутират над 20 000 пленени полски офицери и ги заравят в масови гробове.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?