Полша ще събори стотици паметници на Червената армия

Москва сравни решението с действията на "Ислямска държава" в Сирия

Полша ще събори стотици паметници на Червената армия
Полският парламент прие законови промени за демонтиране на паметниците на Червената армия, комунизма или друг тоталитарен строй, с което ще се променят също така названия на сгради и други обекти, съобщи ТАСС. 
 
Те предвиждат събаряне на паметници от съветската епоха, включително и на мемориали в чест на Червената армия. Поправките ще влязат в сила три месеца след като бъдат обнародвани. 
 
Повечето партии, влизащи в Сейма, подкрепиха промените на първо и второ четене. За тях днес гласуваха 408 членове на долната камара на полския парламент, 7 бяха против, а 15 се въздържаха. 
 
В обновения закон се казва, че паметници и други подобни обекти "не могат да почитат паметта на лица, организации, събития или дати, символизиращи комунизма или друг тоталитарен строй". 
 
Към тези мемориали не спадат паметници, разположени на територията на гробища или на територията на други погребения, обекти, които не са изложени на всеобщ показ или които се демонстрират за научни цели, като произведения на изкуството, а също монументи, внесени в списъка на архитектурните паметници.
 
Полският парламент предлага онези мемориали, които не влизат в тези категории, да бъдат демонтирани в течение на 12 месеца от влизането на поправките в сила. Според експерти на територията на Полша има поне 469 такива обекта, като около 250 от тях са посветени на Червената армия. 
 
Говорителят на руското МВнР Мария Захарова сравни тази инициатива с действията на "Ислямска държава" в Сирия, която разруши исторически обекти в Палмира по "идеологически причини". 
 
Тя каза, че Москва няма да остави това решение без реакции. Тя отбеляза, че войната с паметниците цели да се изтрие от паметта на полския народ фактът, че Червената армия го е спасила от нацизма през Втората световна война. 
Споделяне

Още от Свят