Полша ще строи свой противоракетен щит

Полша ще създаде през следващите десет години собствена система за противоракетна отбрана. Проектът ще се финансира от бюджета, каза във вторник вечерта за телевизионно предаване шефът на Бюрото за национална сигурност на Полша Станислав Кожей, цитиран от ДПА.

Изявлението идва в момента, в който критиките на Полша растат срещу решението на президента на САЩ Барак Обама да ограничи разрастването на противоракетния щит.

Противоракетната отбрана е един от приоритетите за развитие на въоръжените сили на Полша, каза Кожей за телевизия TVN 24.

"Щитът ще е част от натовската система, но това не означава, че Полша ще се откаже от американския щит. Полският щит ще бъде създаден от 2013 г. до 2022 г. със средства от бюджета на министерството на отбраната и ще струва няколко милиарда злоти", допълни Кожей. Той посочи, че ако Полша иска да има армия, тя трябва да е ефикасна.

"Ракетните заплахи са около 80% от всички рискове. Ако в наша посока бъде изстреляна ракета, никой няма да я свали. Нашата противовъздушна отбрана също е много слаба. Искаме или не, трябва да създаваме способности за битка във въздуха", каза Кожей.

Преди дни полският президент Бронислав Коморовски каза, че страната е допуснала грешка, като не е взела предвид риска, който е свързан със смяната на президентите в САЩ.

Пред седмичника "Впрост" Коморовски заяви: "Не искаме пак да правим същата грешка. Трябва да имаме противоракетна система като елемент от нашата отбрана".

Републиканският претендент за Белия дом Мит Ромни, който миналия месец посети Полша, също разкритикува плановете на Обама. В реч във Варшава Ромни заяви, че според него е много важно да държиш на тези, които държат на Америка.

Той обвини Обама, че изненадващо е изоставил приятелите на Америка в Полша и Чехия и упрекна демократите, че са твърде меки с Русия. 

Споделяне

Още от Европа

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?