Полша ще удължи договора с "Газпром", след като го съгласува с Брюксел

До две седмици Полша ще подпише газово споразумение с Русия, заяви полският премиер Доналд Туск, цитиран от агенция ПАП. Вицепремиер и зам.-външен министър от кабинета ще пътуват на 6 септември за Брюксел, за да се опитат да разсеят съмненията на Европейската комисия относно новия договор. Основните критики на ЕК са по отношение на оператора на газопровода "Ямал", по който се транспортира руски газ към Полша и други страни, каза Туск.

Съгласно европейските регулации, оператор ще бъде полската държавна компания "Газ-систем" (Gaz-System). Полският премиер допълни, че ЕК не поставя под въпрос целия договор, а само отделни негови части.

Новият контракт е за удължаване с 15 години на съществуващия договор с руския държавен монополист "Газпром". Той предвижда също увеличение на газовите доставки.

Новото споразумение трябваше да бъде подписано по-рано тази година, но бе блокирано от Брюксел, тъй като не е съобразено с европейските правила.

ЕК изисква операторът на газовата тръба да остане независим от компаниите, които използват инфраструктурата, а също така да се гарантира равнопоставен достъп до природния газ. Поради тази причина настоящият оператор на полската секция от газопровода, "ИюРоПол Газ" (EuRoPol Gaz), който е съвместна собственост на полския газов монополист PGNiG, "Газпром" и "Полиш Газ-трейдинг" (Polish Gas-Trading), ще бъде заменен от независимата компания "Газ - систем".

Към момента Полша ползва 14 млрд. куб. м газ годишно, които се доставят основно от "Газпром" по газопровода "Ямал".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?