Полша ще засили сигурността на центровете за ваксинация след инциденти

Пожарникари пред мобилния ваксинационен пункт в град Замошч, в Източна Полша

Полша заяви днес, че ще засили сигурността на центровете за ваксинация в страната, ден след палежи на два подобни центъра от активисти антиваксъри и седмица след сбиване в един такъв център, предаде Франс прес.

"За съжаление, подобни инциденти се повтарят", заяви пред журналисти премиерът Матеуш Моравецки.

"Всички извършители ще бъдат строго наказани, в съответствие с действащото законодателство, а също така ще вземем мерки за засилване на сигурността на всички тези центрове", добави премиерът.

Началникът на полицията Ярослав Шимчик заяви, че антиваксъри са подпалили вчера мобилен ваксинационен пункт и офис на местна епидемиологична агенция в град Замошч, в Източна Полша. При двата палежа няма жертви.

Шимчик определи инцидентите като "изключително шокиращи" и обяви поставянето на ваксинационните центрове под денонощна охрана.

"За съжаление наблюдаваме увеличаване на бруталността и на насилствените методи в поведението на групи от антиваксъри", каза той.

През юли полицията трябваше да се намеси в други два инцидента с участието на антиваксъри, включително опит миналата седмица от активисти да проникнат във ваксинационен център в Гроджиск Мазовецки, близо до Варшава. Стигна се до сбиване на активисти с охранители и медицински персонал в центъра.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?