Полша спря реверсивния газ за Украйна заради намалени доставки от "Газпром"

Полша спря реверсивния газ за Украйна заради намалени доставки от "Газпром"

Полша обяви, че е прекратила реверсивните доставки на газ за Украйна заради намалени количества от руската "Газпром", която обаче определи тези твърдения като "некоректни".

В сряда шефът на украинския оператор "Укртрансгаз" Игор Прокопив заяви, че "днес Русия започна да намалява доставките на газ за Полша, за да спре реверсът, който ние получаваме. В 15:00 московско време Полша спря реверсът за Украйна, чийто обем е близо 4 милиона кубични метра".

По думите му Полша е поискала два дни техническо прекъсване на доставките, за да намери необходимите за Украйна количества на вътрешния си пазар.

От "Газпром" обаче твърдят, че не са намалявали доставките за Полша с 24 процента и изпълняват износа си "според наличните ресурси", предаде Франс прес.

Във връзка с констатираните "разминавания" между теоретичните доставки и изявленията на полската компания ПГНиГ (PGNiG) "Газпром" обясни в комюнике за медиите следното: "Във всички направления доставките на газ се изпълняват според наличните ресурси за износ и захранването на подземните резерви на руската територия", предаде ИТАР-ТАСС.

Газовият монополист твърди, че доставките за Полша са същите като предходните дни - 23 милиона кубични метра.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?