Полша твърди, че е била дискриминирана при изплащането на репарации от Германия

Полша твърди, че е била дискриминирана при изплащането на репарации от Германия

Полският външен министър Яцек Чапутович смята, че страната му е била ощетена в сравнение с други държави, получили репарации от Германия заради щетите, нанесени по време на Втората световна война, предаде ДПА.

"Полша бе подложена на дискриминация в този процес", посочва той.

По думите на Чапутович, въпреки страданията на полския народ делът на обезщетението, получено от Варшава, е бил "минимален".

"Има страни, изгубили далеч по-малко, но получили голямо обезщетение. Централният въпрос е дали към Полша е проявено справедливо отношение в сравнение с други държави", казва Чапутович.

Сред тези държави той назовава Франция и Холандия. "В Полша са убедени, че в началото на 90-те Германия е упражнила натиск върху нас, за да не се повдига тази тема. Затова сега се връщаме към нея", допълва министърът.

Чапутович изтъква, че Варшава ще следи как протичат преговорите за репарации между Берлин и Атина. "С Гърция обаче не обсъждаме тази тема", уточнява той.

Темата за репарации се обсъжда в Полша от миналото лято, когато лидерът на партия "Право и справедливост" Ярослав Качински заяви, че страната никога не е отказвала обезщетения от Германия.

Тогавашният министър на отбраната Антони Мачеревич заяви, че от правна гледна точка Варшава има всички основания да иска репарации от Берлин.

По предварителни оценки на група, работеща по въпроса в полския парламент, общата стойност на щетите е почти един трилион долара.

Германското правителство неведнъж е заявявало, че не вижда основания за каквито и да било плащания, защото през 1953 г. Полша официално е отказала репарации.

Варшава твърди, че споразумението от 1953 г. е било подписано в нарушение на правото под натиск от Съветския съюз и засяга само несъществуващите вече Германска демократична република и Полска народна република, които де факто не са били самостоятелни суверенни държави.

Споделяне

Още от Свят