Полша въвежда нови ограничения заради коронавируса

Матеуш Моравецки

В Полша ще бъдат въведени нови ограничения върху гражданите като мярка срещу разпространението на коронавируса, вкл. оставане вкъщи и излизане само ако това е оправдано, обяви полският премиер Матеуш Моравецки, цитиран във вторник от Ройтерс.

"Правим това, за да се подготвим за засилена вълна от инфекции", каза той на специална пресконференция.

Правителството ще ограничи събиранията на хора на едно място, както и броя на хората, пътуващи едновременно в автобусите и трамваите от обществения транспорт.

Министърът на здравеопазването Лукаш Шумовски уточни, че напускането на дома е позволено само по важни причини като отиване на работа, до аптека, магазин или на разходка с куче. Разходки по улиците и ходенето на пикник са забранени.

На религиозните церемонии ще може да присъстват до пет човека едновременно, каза оше Шумовски.

Новите ограничения ще бъдат в сила до 11 април.

Към днешна дата заразените с коронавирус в Полша са 774; девет души са починали. В болници пребивават 1138 човека заради подозрение, че се носители на вируса, а около 55 хиляди са под домашна карантина след контакт със заразени лица. Само за последните три дни 95 хиляди души, завърнали се от чужбина, са пратени под домашна карантина, а над 51 хиляди са под епидемиологичен надзор.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус