Полша вдига ветото върху преговорите за стратегическо партньорство Русия – ЕС

Европейският съюз (ЕС) обяви в сряда, че Полша е вдигнала ветото върху започването на преговорите за стратегическо партньорство между ЕС и Русия, съобщи Дойче пресе, цитирана от БТА.

Германски представители в Берлин потвърдиха, че Варшава е дала съгласие преговорите да започнат.

Полша обяви, че вдига ветото върху преговорите между ЕС и Москва "като допълнителен принос към глобалното решение на отворения въпрос между ЕС и Русия", каза говорител на Европейската комисия (ЕК).

Комисията приветства "изключително конструктивната ориентация" на Полша, допълни говорителят, но не уточни дали Полша е обвързала вдигането на ветото с някакви условия. Според руски електронни медии от Варшава не са били поставени никакви предварителни условия за отменяне на ветото.

Говорителят подчерта, че ЕК няма да пести усилия да уреди въпроса с руското ембарго върху полските хранителни стоки и допълни, че "пълната солидарност на ЕС към Полша по този въпрос е и остава факт".

Очаква се през май еврокомисарят за здравеопазването Маркос Киприану да обсъди руското ембарго върху вноса на полски храни на среща с руския министър на селското стопанство Алексей Гордеев, посочва Дойче пресе.

EUobserver напомня, че Полша наложи вето през миналия ноември, тъй като според Варшава руското ембарго върху вноса на полско месо и зеленчуци, причиняващо загуби от 400 млн. евро годишно, е политически ход, а ЕС не е показал солидарност с новите страни-членки от бившия източен блок.

Финландското и германското председателства на ЕС поставиха въпроса пред руския президент Владимир Путин, а Европейската комисия се съгласи да предостави допълнителни гаранции за сигурността на храните.

Последният доклад на Брюксел за полските храни, представен миналия петък, обаче не впечатли Москва. „Първоначалният преглед на материалите... показва, че те са неадекватни", заяви в понеделник ръководителят на Росселхознадзор Сергей Данкверт и призова за нови проверки.

Все още не е ясна причината за завоя в полската позиция - Варшава може би чувства, че е показала проблема с европейската солидарност, може би си е осигурила клауза за енергийната солидарност в европейската конституция, или просто се надява Русия да отговори на приятелския жест, коментира EUobserver.

Междувременно Литва заплаши да наложи вето върху преговорите с Русия, освен ако Брюксел не накара Москва да изпълнява задълженията си около петролопровода, снабдяващ литовската рафинерия „Мажейкю". Русия затвори тръбопровода преди девет месеца, като според Вилнюс това е поредната политическа игра.

Председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу пренебрегваше в продължение на осем месеца литовските оплаквания, преди да се заеме с проблема през март. Намесата му засега доведе до изявление на Русия, че скоро ще представи доклад колко време ще отнемат „техническите поправки" на тръбопровода.

Споделяне

Още от Европа