Полша (за разлика от България) вади съветските кадри от дипломатическата служба

Полша (за разлика от България) вади съветските кадри от дипломатическата служба

Полското правителство е разработило проектопоправки към закона за дипломатическата служба, чиято цел е да бъдат изключени от съответните структури служителите, работили във външното министерство и други държавни агенции преди 1989 година.

"Подготвените поправки ще осигурят възможност да се избегне оставането на работа и бъдещото назначаване на хора, сътрудничели с държавния апарат преди 1989 г.", съобщи полското външно министерство.

Външният министър Витолд Вашчиковски неведнъж е отбелязвал, че в щата на ведомството все още има няколко десетки завършили Московския държавен институт за международни отношения, и е изтъквал, че това положение трябва да се промени.

"През изтеклите 28 години израсна ново поколение поляци. Дойде време тези хора, необременени от миналото, да представляват Полша на световната арена", смята варшавското дипломатическо ведомство.

Министерството има намерение да набира служители не само измежду специалистите от сферата на държавната администрация, но и сред кадрите на неправителствените организации и изследователските центрове.

За разлика от Полша България продължава да разчита твърдо на сътрудниците на бившите комунистически служби, много от които са завършили в Москва.

В момента двама от заместник-министрите - Любомир Иванов и Бойко Мирчев - са работили за Държавна сигурност. Много от шефовете във външно министерство също са с "необходимата" школовка.

Въпреки че президентът Росен Плевнелиев отказа да праща агенти на ДС за посланици, те продължават да представят държавата ни в много страни и международни организации.

Кадри на ДС се трудоустрояват като неакредитирани посланици, временно изпълняващи длъжността "посланик" и на други високи постове, които не изискват указ на президента.

Всички опити да се прекъсне връзката на българската дипломация с комунистическите служби и Москва срещат сериозен отпор в самото външно министерство, въпреки че не една страна от ЕС и НАТО е подавала възражения до София, че няма доверие на съветски кадри.

Очаква се позициите на т.нар. ДС-дипломати да се засилят още повече, тъй като новоизбраният президент Румен Радев не е обявил още дали смята да продължи практиката да не ги изпраща поне за посланици, а вече назначи за свой съветник техен представител.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа