Полша заплаши с вето новото споразумение ЕС - Русия

Полша заплаши с вето новото споразумение ЕС - Русия

Полша заплашва да наложи вето на новото споразумение за стратегическо партньорство между ЕС и Русия, ако преди това Москва не ратифицира Енергийната харта за достъпа до газовия и петролния ѝ пазар, предаде електронното издание EUobserver.

 “Ние искаме Русия да уважава записаното в съществуващите споразумения”, каза полският министър по европейските въпроси Витолд Собков.

“Ние искаме да разговаряме с Русия, не искаме да я изолираме. Искаме да започнем от позициите на приятелството, но също така да говорим със силен глас. Ето това мислим ние, познавайки Русия и как тя работи”, допълни министърът.

Той намекна, че заплахата с вето може да бъде разменена за други отстъпки към полските национални интереси в Споразумението за стратегическо партньорство. По-специално става дума за полското противопоставяне на планирания руско-германски газопровод под Балтийско море, както и продължаващата вече година руска блокада на вноса на месо и зеленчуци от Полша.

”Затова министър-председателят, президентът и външният министър (на Полша) говорят сега”, обясни министър Собков. По думите му полското ръководство трябва да види може ли да приеме нещо друго (вместо ратификацията на Енергийната харта), за да не бъдат накърнени полските интереси.

Варшава обяви позицията си преди срещата на външните министри на ЕС в понеделник, когато ще се обсъжда “обща позиция” по новия пакт ЕС – Русия. Ако Полша блокира общата позиция, преговорите може да бъдат отложени за 24 ноември.

Русия отказва да ратифицира Енергийната харта – многостранното споразумение от 1991 г. за достъп на европейски фирми до тръбите и газовите полета на бившия Съветски съюз. Страните членки на ЕС и Еврокомисията загубиха надежда, че това може да стане. Сега настояват вместо ратификация на хартата да се запишат по-прагматични “принципи” по отношение на енергийния пазар в новото споразумение ЕС – Русия.

Сегашното полско управление, ръководено от братята Качински, често е критикувано за липса на консултации в европейските институции и страните членки на ЕС. Бивши полски дипломати смятат, че близнаците Качински са се заобиколили с лоялни партийни кадри и изготвят позиции по европейски въпроси в пълна изолация.

 

Полският премиер Ярослав Качински напоследък сюрпризира Брюксел, като предложи създаването на “европейска армия” от 60 000 войници, ръководена от Европейската комисия. През януари т.г. наложи вето на споразумение на ЕС със Световната търговска организация, но месец по-късно се отказа.

“Проблемът с Варшава е, че те изглежда все още не знаят как работи ЕС. В европейските преговори никой никога не постига всичко, което иска, но и никой не си тръгва с нищо”, коментира европейски дипломат.

Полският министър по европейските въпроси обаче защити стратегията на страната си като каза, че ЕС е битка между конкуриращи се национални интереси, където най-богатите страни членки действат по свой начин, докато няколко бивши страни от съветския блок, сред които Литва, силно подкрепят Полша и отстояват ценностен подход спрямо Москва.

”Ако погледнете други страни – Франция, Великобритания, Германия – когато имат важни интереси, те или си осигуряват алтернативна опция, или защитават своите интереси до край. Това е също и наше изискване към ЕС -  че всички сме равни”, заяви Собков.

Той допълни, че е трудно да бъдеш разбран в Европа, където все още има типове разделение ЕС15 и ЕС10. “Ако страните в ЕС15 защитават своите национални интереси, това е OK, но ако ние правим това, тогава е “блокиране”, посочи министърът.

Същевременно полският президент Лех Качински е поел водеща роля в изготвянето на новите предложения на страната за спасяване на проваления проект на евроконституцията. Планът ще бъде представен по време на германското председателство на ЕС.

”Аз съм по-голям евроскептик от моя брат”, заяви тази седмица президентът пред ББС, с което даде да се разбере, че Варшава ще настоява за максимално зачитане на националния суверенитет в структурите за вземане на решения в ЕС.

Споделяне

Още от Европа