Полска база и украински войници обстрелвани в Ирак

Логистична база на полските сили в Ирак, разположена в Карбала, е била обстрелвана в понеделник с минохвъргачка, предаде във вторник АФП, позовавайки се на публикации в полските медии. Според всекидневника Жечпосполита, между пет и седем минометни снаряда са паднали в околностите на базата. Вестникът цитира говорителя на командваната от Полша многонационална дивизия в Ирак Анджей Вятровски, който обяснява, че никой не е пострадал.

Агенция ПАП уточнява, че заради стрелбата войниците се изтеглили към укритията си, а край базата били изпратени американски патрули.

Засега няма официално потвърждение за нападението.

Под обстрел попаднаха и украински войници в Ирак, пострадали няма, съобщи Министерството на отбраната в Киев, цитирано от ДПА. Украинският контингент също е разположен в контролираната от Полша зона в Ирак.

Инцидентът е станал в град Кут, през който минавали коли с военнослужещи от украинската Пета механизирана бригада. Пътят им бил преграден от четирима въоръжени мъже и украинците се опитали да ги задържат. Въоръжените лица започнали да стрелят срещу тях, но украинците успели, без да отвръщат на огъня, да ги заловят. По-късно четиримата били предадени на американските власти.

Нападението е станало през първия ден от мисията на украинския контингент в рамките на международните умиротворителни сили в Ирак, посочва ДПА. Също днес украински батальон е бил дислоциран в град Сувеир и както се предвижда, веднага ще пристъпи към изпълнение на задачата да патрулира иракско-иранската граница.

Освен граничния район, украинските военнослужещи ще патрулират и в някои градове и ще се грижат за сигурността на няколко летища и на пътната магистрала Багдад-Басра.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?