Полска фирма за алкохол предяви иск по делото ”Белведере”

Третият съдия по шумния процес е Хайгухи Бодикян

Съдебната палата в София, снимка БГНЕС

Полската фирма за производство на алкохол “Polmos Lancut S.A.” е предявила иск като кредитор по шумното делото за обявяване в несъстоятелност на фирмите ”Белведере дистрибуция” и ”Домейн Менада”. Това показва справка на Mediapool в деловодната система на Софийския градски съд. Системата обаче не показва за каква сума е искът на новия кредитор по делото.

Това е осмият кредитор по делото. Делото за фалита на двете дружества започна в средата на октомври по искане на ”Тайм арх” ЕООД, а веднага след това бе присъединен искът на ”Агротекнолъджи” ЕООД. В течение на делото бяха присъединени исковете още на ”Принцес кар” ЕООД, ”Вайвалия бизнес” ООД, ”Парнас М” ЕООД, ”Ди Ейч Ел България” и ”Универсал Пенев” ЕООД.

Делото "Белведере" нашумя през последния месец, след като френският посланик Ксавие дьо Кабан обяви публично, че се прави опит за кражба на двете фирми с помощта на съда и назначения от него синдик. Случаят стана нарицателен с определението за "гнилите ябълки" в съдебната система, което бе дадено от дипломата.

Срещу съдията-докладчик по делото Румяна Ченалова започна дисциплинарно производство. Проверка тече и срещу назначения от нея синдик Панайот Велков.

Ченалова си направи отвод заради дисциплинарката, а делото беше определен нов съдия - Пламен Колев. В понеделник и той си направи отвод заради позицията на адвокатите на ”Белведере”. Те обвиниха ръководството на съда в предубеденост, а съдия Колев заяви, че няма как да правораздава на фона на тези обвинения.

Във вторник делото бе разпределено на търговския съдия Хайгухи Бодикян. Адвокатите на "Белведере" настояват за отвода на целия Софийски градски съд заради предубеденост. Отводът на всеки съдия е индивидуален. Делото трябва да бъде разпределяно, докато се падне на магистрат, който приеме да го разглежда. Ако всички съдии се откажат, Софийският апелативен съд трябва да реши в кой друг окръжен съд да изпрати казуса.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?