Полската държавна телевизия се стреми да дискредитира опозиционния кандидат за президент

Рафал Тшасковски

Полската държавна телевизия вчера беше подложена на критики за негативното си отразяване на основния опозиционен кандидат на тазгодишните президентски избори. Към медията бяха отправени обвинения от неправителствени организации, че използва антисемитска и расистка фразеология, предава агенция Асошиейтед прес.

В близо седемминутен репортаж, излъчен в новинарска емисия във вторник, кметът на Варшава Рафал Тшасковски, който ще се изправи на изборите срещу деснопопулисткия президент Анджей Дуда, беше представен като човек, който ако бъде избран, ще обслужва интересите на "влиятелно чуждестранно лоби", а не тези на поляците.

Полската телевизия се финансира от данъкоплатците и от нея се изисква да бъде политически неутрална. Но в последно време тя и други обществено финансирани медии възхваляват постиженията на управляващата националистическа консервативна партия "Право и справедливост" и критикуват политическите ѝ опоненти.

"Репортери без граници" нарекоха обществените медии в Полша "пропагандни органи на правителството", а мнозина сред по-възрастните поляци, които са критично настроени към правителството, често сравняват сегашната практика с пропагандата от времето на комунизма.

Репортажът от вторник беше излъчен след първата част на вечерна информационна емисия, в която доминираше положителното отразяване на Дуда. На изборите на 28 юни президентът ще се бори за втори мандат срещу други девет кандидати. Тшасковски се очерта като основният опонент на Дуда, като според социологическите проучвания вероятно двамата ще отидат на балотаж, който ще се състои на 12 юли.

В репортажа беше отбелязано, че Тшасковски, който принадлежи към центристката и проевропейска партия "Гражданска платформа", през 2015 г. е договорил позицията на Полша да приеме 7000 бежанци. Това решение беше отменено от антимигрантската партия "Право и справедливост", която дойде на власт същата година.

В репортажа бяха показани групи тъмнокожи хора, които участват в размирици по улиците на западни градове, и в него се казва, че именно такива сцени ще донесе на Полша политиката на Тшасковски.

Анджей Крайевски, член на управителния съвет на Дружеството на полските журналисти заяви, че с този репортаж Полската телевизия е ударила ново дъно, и допълни, че тя е загърбила журналистическите стандарти и се занимава с чиста пропаганда.

Той посочи, че репортажът е имал за цел да дискредитира Тшасковски чрез произволно използване на детайли от биографията му, като например свързването му с инвеститора Джордж Сорос, който е мразен от много националисти по света. В репортажа на Полската телевизия например се отбелязва, че Тшасковски някога се е обучавал по стипендия на Сорос, но не се казва, че същото важи за още хиляди хора от цяла Централна Европа - включително за унгарския премиер Виктор Орбан.

В репортажа се допълва, че Тшасковски е присъствал на среща на групата "Билдерберг", ежегоден форум с участието на знакови фигури от бизнеса и политическите среди. Накрая телевизионният репортер завършва репортажа с думите: "Чии интереси ще представлява Тшасковски, ако стане президент?" Тези на поляците или на влиятелно чуждестранно лоби?"

Рафал Панковски, ръководител на сдружението "Никога повече", която се бори срещу расизма, заяви, че е "доста ясно за всеки, който гледа" репортажа в Полша, че препратките към "богати групи, които искат да управляват света", и "чуждестранно лоби", могат да бъдат интерпретирани като завоалирано визиране на евреите.

Той заяви, че е крайно проблематично това, че Полската телевизия използва кадри с тълпи от чернокожи хора по начин, по който ги прави да изглеждат дехуманизирани, опасни и агресивни.

"Всичко това наистина наподобява фашизъм", каза Панковски. "Глобалният контекст също е интересен, защото в момент, когато хората по целия свят се събуждат за опасността от расизма, това са кадри, които се заиграват с опасни расови стереотипи", добави той.

В предаване на Полската телевизия от миналата седмица Тшасковски, който е католик, беше представен като антихристиянски настроен.
Времето на излъчването на тези твърдения съвпадна с атаките на самото правителство срещу Тшасковски.

Като кмет на Варшава Тшасковски е изразявал подкрепа за правата на ЛГБТ, позиция, от която управляващата партия се възползва, за да го представя като заплаха за традиционното семейство в преобладаващо католическата страна. Миналата седмица премиерът Матеуш Моравецки заяви в парламента, че позицията на Тшасковски в подкрепа на ЛГБТ е равносилна на "атака" срещу семейството.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?