Полската оферта за ремонт на МИГ-29 с 1,2 млн. на двигател по-ниска от руската

Девет от 19-те български МиГ-29 се нуждаят от ремонт, съобщи във Варна министърът на отбраната Николай Ненчев. Той посочи, че се върви към подписване на договор с Полша, където да бъдат поправени двигателите на машините.

Офертата от тази държава е много по-изгодна от руската, посочи Ненчев, цитиран от БТА. По думите му Полша иска с 1,2 милиона лева по-малко за всеки самолетен двигател, освен това предлага и възможност за разсрочено плащане. Тъй като сме партньори в НАТО, полските дружества ще ремонтират българските самолети на цената, на която оправят техните, посочи Ненчев.

Министърът каза, че въпреки проблемите на машините, България може сама да охранява въздушното си пространство поне до средата на следващата година, а целта е дотогава поне част от самолетите да бъдат поправени. Като проблем за летателната ни техника Ненчев посочи още, че авиониката ѝ не е съвместима с НАТО и партньорите не разпознават българските МиГ-ове като свои.

Министърът на отбраната е във Варна, за да проследи националното учение с международно участие на ВМС "Бриз 2015". Той посочи, че е задължително българските военни да поддържат своето ниво, да бъдат достойни партньори в Алианса и да се справят със съвременните предизвикателства.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?